Kenyereim

Zabpelyhes mézes tönköly kenyér

Gyerekkori legjobb barátnőm meghívott minket szombatra, 2 éves kisfia születésnapi bulijára. Az én kislányomnak ez volt az első zsúr meghívása, így már csütörtökön kikészítette a rózsaszín tüllszoknyát és elhatározta hogy megeszi a markolós tortáról a markolót, függetlenül attól hogy ez nem az ő szülinapja…És a játékboltban is választott magának egy fehér lovat, ajándékba, amit végül meg is vettünk. Nagy restanciámnak éreztem, hogy legjobb barátnőmnek és férjének is süssek végre egy kenyeret, mert sajnos ritkán találkozunk és még nem volt alkalmam rá. Így két zabpelyhes tönköly kenyeret készítettem, egyet nekik, egyet magunknak.

Hozzávalók:

  • zabkása: 150 g frissen préselt zabpehely, 270 ml forró vízzel leforrázva
  • 110 g kovász
  • 245 g víz
  • 45 g méz
  • 150 g frissen őrölt tönkölybúza liszt
  • 400 g BL55
  • 14 g só

Elkészítés:

Előző este kivettem a hűtőből a kovászomat, megvártam míg szoba hőmérsékletűre melegszik, majd jól megetettem.

Reggel Salzburgi malmomon leőröltem a bio tönkölybúza lisztet, közben a pelyhesítőn lepréseltem a zabot. Szerencsére idén mind a zab, mint a tönköly amit rendelni szoktam, nagyon jó minőségű. Leforráztam a cikk-cakkos formájú zabpelyheket és hagytam teljesen kihűlni a masszát. Amikor kihűlt, a só kivételével minden összetevőt az Ankarsrum dagasztógépbe tettem, és pár perc alatt összedagasztottam. Letakartam és fél órát pihenni hagytam. Utána hozzá tettem a sót és 1-2 perc alatt eldolgoztam a tésztában. Na jó, nem én, hanem a dagasztógép 🙂

Csapkodtam, majd 6x hajtogattam, ezután pedig két részre osztottam. Egyiket hosszúkásra formáztam, másikat kerekre. Kb. 20 percet pihentettem a pulton, aztán 1 órát kelesztettem. Ott szoktam elrontani a folyamatot, hogy beállítom a sütő óráját hogy 1 óra múlva csipogjon, de a gond az, hogy ha akkor kezdem el melegíteni a sütőt, akkor túlkel közben a tészta. Ezért ha nem felejtem el – mint ahogy most nem felejtettem el- , csak 40 percre állítom az időt és akkor kivédem ezt az alap hibát. 250 fokon sütöm a kenyeret jó párás légtérben 20 percig, majd 220 fokon további 25 percig. A sütés végén az a jó, ha a maghő 98 fok fölött van. Mi nagyon elégedettek voltunk a kenyérrel, és a barátnőmék családjában azt mondták, ha lehetne boltban kapni, megvennék. Ennyi nekem pont elég…:)

img_5624

Egyébként a buli nagyon jól sikerült, az ünnepelt nagyon örült a markolós tortának, Annus pedig némi hiszti után kiegyezett egy másik marcipánnal.

Zabpelyhes mézes tönköly kenyér” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Hozzászólás