Finomságaim

Húsvéti édes és sós kalács variációk

Péklány húsvéti kalács

2 héttel túl a vizsgán, még ha kicsit kevesebbet is írtam, sok minden történt. Először is felszabadult rengeteg pozitív energia na és persze idő, amit első körben a férjemre és a kislányomra szántam. Hétvégén sütés helyett rendbe tettük a kertet, megmetszettük a bokrokat a levendulát, eltakarítottuk a tél maradványait és sokszor mást se csináltunk csak egy finom kézműves sörrel a kezünkbe néztük a kertünket és a benne élő kis állatokat. Amióta itt kint lakunk a Dunakanyarba, volt már nálunk a kertbe vaddisznó, róka, a legkülönfélébb madarak, sikló, mókus és süni család, és egy olyan pók melyet miután befogtunk (ez most szépen hangzik, a férjem fogta be mert én fél óránk keresztül sírtam és üvöltöttem) és bevittük az állatkertbe, még ott is azt mondták hogy csak a könyvekben látták. Az idei tavaszi sláger “Kacor király”, a fekete macska aki már azelőtt itt lakott hogy mi ide költöztünk volna. Megvető pillantásokkal közlekedik a teraszunkon fel és alá, és két hetente levadászik vagy egy madarat, vagy egy egeret amit itt hagy nekünk az udvarban. A múltkor még a mókust is megpróbálta becserkészni. Most egy kis madárcsaládra vadászik, akik a gönci hordónkba fészkeltek be amit még a déditől kaptunk. Kacor király pedig minden nap hosszú órákat tölt el azzal, hogy figyeli a kis lyukat ahol a madár mama ki be jár etetni a fiókákat, és várja hogy lecsaphasson. Mi ezt pedig a konyha ablakból figyeljük és amikor tudjuk, elzavarjuk…De persze nem csak ezzel telnek a napok. A főállásomból hosszú tárgyalások után sikerült egy kicsit “visszalépnem” és örömmel jelentem hogy senior marketingesként talán elsőként az országban sikerült átmennem 6 órás munkaidőbe, ami nem kis dolog egy multi cégnél. Ez nagyon sok gondomat és dilemmámat megoldotta egy jó időre, hiszen most minden nap odaérek az óvódába, és marad időm sütni is. Megünnepeltük a frissen végzett pék barátaimmal a sikeres vizsgát és családi körben anyukámat aki idén lett 60 éves – persze ez egy pillanatig sem látszik rajta.

Ezen kívül legnagyobb meglepetésemre a vizsga után számos megkeresésem volt (magazinok, cégek, magánemberek), melyeknek próbáltam-próbálok folyamatosan eleget tenni.

Kaptam kért és kéretlen tanácsokat, építő jelleggel és persze rossz indulattól és féltékenységtől vezérelve, de ezekből is mind tanulok. Ez persze megérne egy külön bejegyzést, de nem most Húsvét előtt. 🙂 És persze nemhogy nem állok le a tanulással, hanem most kapcsolok rá igazán! Eddig is nagyon sok tervem volt, most hogy felszabadult sok időm a suli és a munka után, most gőzerővel nekiállok azoknak a dolgoknak amit már rég elterveztem!

Ma hajnalban például Húsvéti kalácsokat sütök az ismerősöknek, akik rendeltek. Édeset és sóst. Fogadjátok szeretettel a recepteket, Kellemes Húsvéti Ünnepeket Mindenkinek!

DSC08189

Húsvéti fonott édes kalács:

  • 500 g BL55
  • 240 ml tej
  • 2,5 dk friss élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő
  • 60 g vaj
  • 80 g cukor
  • 1 kk fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál só
  • szezámmag vagy dekor cukor szóráshoz

Én most 6 kalácsnyi tésztát készítettem és pár brióst, de az arányok természetesen ugyanezek. Az élesztőt langyos tejbe megfuttatom egy kis cukorral és liszttel, majd az összes többi hozzávalóval együtt megdagasztom gépben. A tésztát ezután egy kiolajozott tálban pihentetem 30 percet, majd szétosztom 6 részre, aztán minden egyes részt további 4 részre osztok – merthogy 4-es fonást készítek majd. A 24 db kis tésztámat egyesével felgömbölyítem olajozott munkapulton és letakarom és pihenni hagyom kb. 10 percig. Ezután a kis gombócokból egyforma hosszúságú rudakat sodrok úgy, hogy a két vége arányosan elkeskenyedjen. 4-es fonásba összefontam őket, megkentem tojással és 45 percig kelesztettem. Ezután megsütöttem 200 fokon 20 perc alatt őket.

Sós díszített kalács: 

  • 500 g BL55
  • 240 ml tej
  • 2,5 dk friss élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő
  • 60 g vaj
  • 10 g cukor
  • 1 tojás
  • 2 teáskanál só
  • díszítésnek mák, szezámmag, lenmag, napraforgó mag, chia mag

Az elkészítés ugyanaz mint az édes kalácsnál, mindössze annyi a különbség, hogy a kalács szálait először vízbe, majd a magokba forgatom és úgy fonom össze. Miután mindegyiket másba forgattam, gyönyörű tarka lett 🙂

Péklány húsvéti kalács

Jó készülődést, sok locsolót mindenkinek!

Húsvéti édes és sós kalács variációk” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Az édes kalácstészta receptből készítettem brióst. Nagyon finom fahéjas illata volt a tészta formázásakor, sütéskor pedig az egész lakásban isteni illat terjengett. Ezek után már nem volt kérdés, hogy tuti recept.
    Pihe – puha, finom briósok lettek. NAGYON KÖSZÖNÖM! ❤️
    Nagyon szeretem a blogodat, szupi receptjeid vannak!

    Kedvelés

Hozzászólás