Balatonfüred · Család, barátok

Van mit tanulni az olasz nőktől

Úgy adódott, hogy augusztus 20-a után megengedtünk magunknak egy 3 napos kis szabadságot Olaszországban. Választásunk Grado-ra esett, ahol korábban még soha nem jártunk. Emlékeztem, hogy a volt főnököm többször is volt ott és szívből ajánlotta akár gyerekes nyaralásnak is. Elég vicces, hogy a sétáló utcában összefutottunk vele második este.  🙂

IMG_8360

Grado Füredtől 5 órányira van mindössze, bájos kis óvárosa, hangulatos éttermei és szuper strandja lenyűgözött minket. A tenger homokos, lassan mélyül, nagyon meleg és tele van halakkal, rákokkal. Most, augusztus végén Ferragosto idején szerencsénk volt, ugyanis a város és a strand főleg olaszokkal volt tele.

IMG_5466

Így hát volt időm megfigyelni és újra meg újra rácsodálkozni az OLASZ NŐKRE. Talán azért is kívánkozik ennyire ki belőlem most ez a téma, mert az idei nyarat amikor nem a pékségben voltam, a környékbeli strandokon töltöttem, és fáj a szívem, olyan nagy a kontraszt.

De nézzük, milyen is AZ OLASZ NŐ?

  • Az olasz nő nem kövér. Függetlenül attól, hogy fiatal vagy idős. Kiegyensúlyozottan táplálkozik és figyel az alakjára. Reggel normálisan reggelizik, ebédre eszik egy articsókás pizzát vagy egy piadínát sok zöldséggel, nap közben persze kávézik, gyümölcsöt eszik, elegánsan megiszik egy Aperolt egy szál cigi mellé (sajnálom, de még ez is jól áll neki), este pedig halas tésztát eszik. Testén persze látszik, hogy gyermeket szült, akár 4-et is, de nincs alaktalanul elhízva és ettől természetesen szép.
  • Az olasz nő aktívan nyaral. Reggel kosaras biciklivel jár (persze csinosan), délelőtt a parton órákon át tempósan gyalogol a bokáig érő vízben pici elegáns táskával a hóna alatt, vagy a város szélén fut. A nyaralás (mint ahogy év közben a telelés sem) nem tespedés, hanem aktív időtöltés, kint a természetben.
  • Az olasz nő barna. Hiába van egész nap a tűző napon, odafigyel rá, hogy ne égjen le. Így bőre szépen napbarnított.
  • Energikus, vidám, csacsogó. Akárhány éves, akárhány napot tölt nyaralással, mindig dinamikus. Istenem hány idős hölgyet láttam most is a strand első sorában napozni, csacsogni, egymást túllicitálva. Hangos köszönések, köszöntések, beszélgetések, sok nevetés, őszinte érdeklődés a másik iránt.
  • Az olasz nő teste nincs tele tetoválásokkal. Ellenben nagyon igényes és csinos a fürdőruhája, a strandruhája, a kalapja, sminkje, napszemüvege és visszafogott ékszerei. Stílussal, eleganciával hívja fel magára a figyelmet.
  • Az olasz nő csak nagyon ritkán hord nadrágot nyáron. Inkább szoknyát, még gyakrabban ruhát hord, legyen tikkasztó hőség vagy hűs tengerparti esti szellő.
  • Az olasz nőnek mindig van frizurája. Ha rövid, akkor stílusosan vágott. Ha hosszú, akkor lazán van összefogva vagy felkötve. Egy biztos, mindig olyan mintha egy divatlapból lépett volna ki, és mégsem látszik rajta, hogy meddig készülődött.
  • Az olasz nő készülődik. Amikor megérkezik a strandra, azért. Amikor távozik, azért. Pár könnyed, elegáns és titokzatos mozdulattal átveszi a vizes fürdőruháját szárazra, úgy hogy a testéből semmi sem látszik. MINDIG felveszi a strandruháját, még ha az első büféig megy, akkor is. Mert így illik, mert tiszteli saját testét és másokét. Fürdőruha a strandra való, nem a közértbe, és nem az étterembe vagy a büfébe. Másokat megvető pillantással méltat, ha az nem így tesz. Külön táskába/zsákba teszi a vizes törölközőt, külön arra való táskába a vizes fürdőruhát, az értékek, telefon, rúzs és cigi a kis hónalj alá való kistáskában vannak, majd mindez bekerül egy nagy strandtáskába. Gyors fésülködés, kalap, napszemüveg, papucs felvétel és már ott sincs a díva. Köd előtte, köd utána.

Láttam 80 év feletti nőket a strandon beszélgetni, 40 körüli anyukákat napozni, minden korosztályból férjükkel-párjukkal tempós gyaloglásban a parton beszélgetni, esténként italokat kortyolgatni, felszolgálni. Hotelben reggelizni, sőt tolókocsiban ülni. És mindegyikőjükben közös volt az elegancia, a tartás, és az életigenlés. Bármelyikőjük lehetett volna filmsztár. Hölgyeim, van mit tanulnunk tőlük. 🙂

Olaszország mindig lenyűgöz. Egyszerűen bárhova megyünk, akár északnak, akár délnek, akár nyugatnak, akár keletnek: nem tudunk hibázni. Mindig van látnivaló, mindig van megfigyelni való és mindig van miért visszamenni.

Sok szeretettel:

A Péklány

UI – Ma este pici táskával a hónom alatt, laza frizurával, véletlenül sem nadrágba megyek a Füredi Borhetekre 🙂

IMG_8327IMG_8363

Van mit tanulni az olasz nőktől” bejegyzéshez 2 hozzászólás

    1. Nekem is nagyon tetszett az írás, föl is írtam Grado-t a képzeletbeli utazási listámra. Engem nem zavar, hogy Füredet írtál. Én Budapesten lakom és nem zavar, amikor csak Pestként emlegetik a várost, még ha az egész városra is gondolnak. Reméljük, Erzsébet is túl tud ezen lépni.

      Kedvelés

Hozzászólás