Balatonfüred · Család, barátok · Kézműves Pékszakma

Írtam egy könyvet

Amikor blog bejegyzést írok, csak leülök és ömlik belőlem a szó. Ujjaim alatt csak úgy pattognak a billenytűk, és pikk-pakk megszületnek a sorok, a receptek, az élménybeszámolók. Mert mindig annyi mondanivalóm van.

Most legalább 10 perce csak nézem a címet, és nem tudom hol kezdjem. Írtam egy könyvet…A kenyérről. Az életről. A sütésről. A boldogságról. Hol kezdjem?

Mockups Design

Két éve, a pékség megnyitása óta kacérkodok a gondolattal, hogy a sok csodálatos dolog, ami velünk történt, a kenyér, és a sok szeretet amit általa adunk és kapunk, a sok vicces történet és persze a füredi élet megérdemelné az igazi papírt. A gondolat nem hagyott nyugodni. Formálódott, formálódott, mígnem év elejére kiforrotta magát. Elhatároztuk Csabával, hogy megírom Péklánnyá válásom teljes történetet, annak minden kis részletével. Sok helyen olvashattátok már a pályaváltásunk nagy fordulatait, és valamelyest nyomon követhettétek a pékség nyitását is. Azt azonban, hogy a háttérben mi zajlott, miért kellett nekünk sorsszerűen a kenyérkészítéssel foglalkozni, hogyan és miből vettük észre, hogy erre az útra kell rálépnünk, hogyan kerültünk Balatonfüredre, milyen dilemmáink, örömeink és nehézségeink voltak, sosem írtam ki magamból igazán. Az elmúlt 9 hónapban viszont megtettem. Remélem, aki mostanában kevesebbet látott engem vagy Csabát a pékségben, megbocsát nekünk és megérti mivel foglalkoztunk.

Egy olyan könyvet szerettem volna, amiben benne van a mi teljes történetünk, melyből kiderül, hogy – bár sokszor kívülről másként tűnt -, nekünk sem ment minden könnyen és zökkenőmentesen. Szeretném, ha a mi példánk ösztönzőleg hatna másokra is, hogy hallják meg és figyeljenek oda a belső hangjukra. Csinálják azt, amit szeretnek, és amire a sors kiválasztotta őket.

MSCF3242_resize

A másik célom az volt,  hogy az évek alatt megszerzett szaktudásomat csokorba szedve átadjam az olvasóknak. Emlékszem, mennyire szerettem volna házipékként egy olyan átfogó könyvet, ami minden fontos ismeretet tartalmaz a kovászról, az élesztőről, a technológiai folyamatokról, hogy ne több helyről kelljen a – néha egymásnak ellentmondó –  információkat összeszednem. És annyira boldog lettem volna, ha a leírt dolgokat valaki meg is mutatta volna, ami ugyebár egy könyvben nem lehetséges. Vagy mégis? Ekkor jött az ötlet: mi lenne, ha a legfontosabb lépéseket (hogyan kell a kovászos tésztát forgatni, a kenyeret formázni, a brióst megfonni, …) videóra vennénk és az egyes leírásokhoz, vagy receptekhez csatolnánk?  Így került felvételre az elmúlt pár hétben 17 videó, melyet a könyv megvásárlói egy exkluzív link birtokában megnézhetnek.

A könyvbe 4 évszak 33 kedvenc receptjét (kovászos és élesztős vegyesen) válogattam be, melyeknek mind saját története van.

Az életünk elképzelhetetlen kenyér nélkül. És Balatonfüred nélkül is. Rajongunk a városunkért, és azért az életérzésért, amit nyújt. Az elmúlt két évben sok barátunk, ismerősünk lett, és úgy tűnik, mi is részei lettünk az itt lakó közösség mindennapjainak, amiért minden nap hálásak vagyunk, és a bizalomért nap mint nap újra megdolgozunk. Ennek a fantasztikus szimbiózisnak a működésébe próbálok betekintést adni az évszakokat megelőző kis történeteken keresztül.

DSCF7741_resize

Ez a könyv nem egy hagyományos receptkönyv, vagy egy  kovászos könyv. Nem is egy regény, ami rólunk szól. Annál sokkal több. Mindenkiről és mindenkihez szól. Pont mint a kenyér. Benne van szívem és lelkem, csakúgy mint a férjemé. Csaba pont ugyanannyit dolgozott a könyvön, mint én. Éjszakákon át korrektúrázta a szöveget, véleményezte a struktúrát, vagy a fejezetek felépítését, javította a helyesírási hibákat, tárgyalt akivel és amikor kellett. Együtt sírtunk és együtt nevettünk, ahogy mindig. Nélküle ennek a könyvnek egyetlen oldala sem lenne ilyen.

Mint ahogy Szabó Miklós csodálatos képei nélkül sem lenne ilyen. Mikit egy évvel ezelőtt, az első Füredi Gasztro fesztiválon kérdeztem meg, lenne- e kedve egy ilyen nagy küldetésű könyv fotózásához. Akkor még egyikünk sem gondolta – merthogy nem foglalkoztunk még könyv kiadással -, mennyi munka lesz vele. Közel 2500 fotót készítettünk el és válogattunk át az elmúlt 9 hónapban. De megérte minden egyes éjjel és nappal, mert a képek csodálatosak lettek.

DSCF7793

A könyvhöz minden segítség megérkezett a megfelelő időben. Augusztus végén már többször jeleztem a férjemnek, hogy nyugodtabban aludnék, ha a könyv szakmailag is lektorálva lenne a megjelenés előtt. Így történt, hogy Csaba a legnagyobb születésnapi ajándékot szervezte meg nekem: a pékszakma legnagyobbja, barátunk Szabadfi Szabolcs – mindamellett, hogy hajnalban amikor beértem, a táblámnál állt és együtt sütöttünk – szakmai lektora lett a könyvnek. Ennél nagyobb megtiszteltetés (és hogy nem talált hibát) nem érhetett.

75418983_588573245220078_8222946000382197760_n

Boldogság van.

Mindennel elkészültünk, a könyv 264 oldal lett és ma indul a nyomtatás.

A könyv bemutatója november 9-én, 14 órakor lesz a Füredi Gasztrón. Lesz kóstolás, beszélgetés, nagy találkozások (meglepetés vendégekkel is), dedikálás. Várunk mindenkit sok szeretettel!

UI – a könyvet a rendezvényen lehet először megvásárolni, november 11-től pedig a pékségben, valamint a peklanylettem.hu és naturprojekt.hu weboldalon keresztül.

Sok szeretettel:

A Péklány

facebook_esemény

Írtam egy könyvet” bejegyzéshez 17 hozzászólás

  1. Gratulálok a könyvhöz, további sok sikert kívánok. A tőled kapott szárított kovász felélesztésével én is rabja lettem a kovászos kenyérnek.

    Kedvelés

  2. Drága Orsi és Csaba!
    Már ezt a bejegyzést is izgalom volt végig olvasni! Várjuk a könyvet, de nagyon!
    További sok sikert kívánunk Nektek
    Szeretettel:
    Virághék 😘

    Kedvelés

  3. Szia! Gratulálok a könyvhöz! Külön öröm számomra, hogy a születésnapomon lesz a könyvbemutató!! Első pillantattól kezdve kísérem a facebokon, aztán a blogon a bejegyzéseidet. Az a kitartás , és szorgalom, kísérletezés és nem utolsó sorban a sok tanulás, valamint a nagy merészség amit végig csináltatok együtt, az számomra példa értékű volt!! Én biztosan nem tudtam volna megtenni, ezt a hatalmas döntést. Eladni a házam, feladni a munkám, tanulni, és a családom rávenni, hogy máshol az ismeretlenben új életet kezdeni, új tervekkel. Akkor mikor írtad, hogy költöztök a Balatonra, Füredre és ott fogtok pékséget nyitni??Miért nem a fővárosban?? Számomra nagy kérdés volt. Vajon hogyan tud egy kis pékség megélni ott ahol szinte pár hónap az élet, aztán több hónap csend és nyugalom?? Hogyan éri meg a minőségi termékeket készíteni? Lesz-e elegendő vevő kör , van-e rá igény ? Hogyan fogjátok ezt csinálni, hiszen hajnalban kelni kell és bizony nyitásra toppon kell lenni a sok finomsággal, és a családnak is megfelelni , mint anya, szülő??. Most már látom, jól döntöttetek, bátrak voltatok, és sikeresek lettetek.Csodálatos a kis üzlet nagyon szép!! Földig hajolok előttetek, amit végig csináltatok! Gratulálok!! Sokáig csak öreg tésztás kenyeret sütöttem, de belelkesedtem , és látva a sok szép kenyeret amit készítesz, rá vettem magam a kovászoláshoz. Ma már kovászos kenyeret sütök, köszönöm neked!! További sikert kívánok nektek, erőt a folytatáshoz!! Szeretettel ölel: Kriszta

    Kedvelés

    1. Kedves Kriszta! Nagyon nagy örömmel olvastam soraidat. Ilyenkor mindig betekintés nyerek kicsit abba, mit lát belőlünk a külvilág 🙂 Mert ugye ami velünk történik az természetes, abba benne vagyunk. Szóval nagyon szépen köszönjük a kedves levelet, sok erőt merítünk az ilyen üzenetekből. Boldog sütéseket kívánok! Orsi 🙂

      Kedvelés

  4. Kedves Orsi!
    Nagyon jó lett a könyved! Szülinapomra kaptam ajándékba a feleségemtől. A történetedben sok helyen visszaköszönnek olyan a blogodon korábban megjelent események, amitől kicsit beavatottnak éreztem magam olvasás közben. Kifinomult magával ragadó a stílusod, alig tudtam letenni annyira jó. Öröm volt olvasni, hogy a Pesti Barnabásba jártál. Annál is inkább, mivel most én is éppen oda járok és még negyvennégy másik megszállott péktanonc, köztük néhány közismert ember is. Elismerésre méltó az a munka, amit az elmúlt néhány évben végig csináltatok. A könyv nagyon szép és kifinomult, minőségi munka. Nagyon jó ötlet az évszakokat szimbolizáló könyvjelző! Köszönöm!

    Kedvelés

  5. miis készitűnk kenyeret köles-hajdina-barnarizs és 6-félemagokkal. Miis végigjártuk azt amit tik is. De ez másvilágu iz.Szivesen megkostolnánk a kenyereteket.Mi 15.dik kerűletben lakunk Budapesten hogy lehetne megoldani.a kostolokat. Hivjatokfel 06 30-9143768 Soksikert a munkátokhoz.Ede

    Kedvelés

    1. Kedves Ede! Gratulálok Nektek! Nincs csomagküldő szolgálatunk, pékárunál ez amúgy sem működik, így csak akkor van lehetőség kipróbálni a termékeinket, ha eljöttök Balatonfüredre.

      Kedvelés

Hozzászólás