Rólam

Amikor 2016 tavaszán elindítottam ezt a blogot, még nem voltam Péklány. De ma már az vagyok. Egy boldog Péklány, aki házipékként indult, majd élete párjával hozott egy nagy döntést: otthagyták a fővárost és korábbi sikeres multis karrierjüket, hogy Balatonfüreden megnyithassák saját kézműves pékségüket.

Bemutatkozás

2016 tavaszán, közel 3 évnyi otthoni kenyérsütés után ért a felismerés: én minden nap ezt szeretném csinálni!  Ezentúl nemcsak kis családomnak szeretnék finom, tiszta és egészséges kenyeret készíteni, hanem másoknak is! A kenyér ugyanis nemcsak testileg, de lelkileg is táplál. Szeretnék még többet adni a világnak magamból azáltal, hogy nap mint nap használom a kenyérsütés folyamatában azt a teremtő képességet, amit kaptam. Nem számít, hogy a pék szakma klasszikus férfi szakma, és az sem hogy az iskolában rendszeresen én voltam az egyetlen lány. És még az sem, hogy az eddigi egész életemben teljesen mással foglalkoztam.

Orsi_retus_1_v2

A kenyérsütéssel kapcsolatos szenvedélyem kb. 3 éve indult, amikor a férjemtől a 32. születésnapomra egy házimalmot kaptam. Azelőtt is itthon sütöttük a kenyeret, főleg bio és teljes kiőrlésű lisztekből, de csak kenyérsütőgépben. De ez a malom – talán, kicsit sablonosan hangzik – megváltoztatta az életünket.

A frissen őrölt liszt, az abból készített tészták, majd kenyerek, valami teljesen új varázslatot hoztak a mindennapjainkba. Rájöttem, hogy amit eddig kenyérsütésnek és kenyérnek hittem, az semmi, vagy legalábbis még nagyon nem az, amit én keresek. Persze ekkoriban még nem értettem a gabonákhoz, a szemcseméretekhez, a lisztfajtákhoz, a kovászhoz, a kézi dagasztáshoz, és bevallom az első pár hónapban sütött kenyereim gyakran ehetetlenek voltak. De valami hajtott.  Nem mondom, hogy nem voltak mélypontok és nem éreztem néha, hogy a malom a sufni egy poros polcán végzi, de valahogy mégis sikerült mindig átlendülni ezeken a helyzeteken. Állandóan a könyveket és az internetet bújtam, nem túl sok sikerrel – hiszen a házi őrlésnek és a friss teljes kiőrlésű liszteknek nem sok szakirodalma van. Férjem ezekben a hónapokban sokat biztatott a maga sajátos és imádnivaló humorával, de azért a biztonság kedvéért mindig vett hazafelé a boltban kenyeret.

Aztán egyszer megtörtént az igazi áttörés! A sok szorgalom és gyakorlás kezdett beérni, és kenyereim egyre jobbak lettek. Lépésenként haladtam, először csak élesztős kenyereket sütöttem, főleg formában. Aztán forma nélkül, később pedig természetes kovászt neveltem és addigra már magabiztosan bántam a malommal, a lisztfajtákkal és azok keverésével.

Miközben nagy mennyiségben szívtam magamba autodidakta módon pék és malomipari szakmát, megérintett a kenyér és gabona szakrális mivolta is. A természet közelsége, valósága, körforgása és tökéletes-tökéletlensége lenyűgözött.

Döbbenetes, hogy mennyi munka van egy vekni kenyér mögött onnantól kezdve, hogy azt a gabonát valaki elvetette, ápolta, learatta, betakarította, tisztította, lecsomagolta, aztán én abból a gabonából lisztet őrlök, hozzá kovászt nevelek, két kezemmel megsütöm, míg végül az a kenyér a javunkra válik: egészségesek és erősek leszünk tőle mind lelkileg, mind testileg. Egy-egy ilyen kenyér igazi remekmű, egy igazi alkotás. Nincs belőle két egyforma, ahogy nincs két egyforma gabonaszem sem. Miután én csak tiszta és limitált számú alapanyagokból készítek kenyeret (liszt, víz, só, fűszerek, joghurt, növényi olajak, méz, élesztő és vaj), valóban azt gondolom, hogy a kenyereim egészségesek, már-már gyógyító hatásúak.

2017 nyarán elindultunk egy ismerős-ismeretlen úton, és megnyitottuk Balatonfüreden a fenti városrészben saját kézműves pékségünket. Bízunk benne, hogy akik hozzánk ellátogatnak, vásárlóként érkeznek és barátként térnek vissza egy ropogós kenyérért, egy puha és illatozó mascarponés csigáért, vagy egy jó kávéért. Címünk: Péklány Kézműves Pékség, Balatonfüred, Szent István tér 5-7. Email: info@peklany.hu.

2019 októberében pedig megjelent Péklány lettem könyvem, melyről bővebb információt itt találhattok: www.peklanylettem.hu. Ebben nemcsak azt mutatom be regény formában, hogy mi történt velünk az elmúlt 4 évben, mire Péklány lettem és megnyitottuk a pékségünket, de átadom benne minden eddigi megszerzett tudásomat a kovásszal, őrléssel és sütéssel kapcsolatoban, sőt megosztom a pékszakma titkait is az olvasókkal, 33 kedvenc receptemmel együtt.

Mockups Design
A könyv megrendelhető a www.peklanylettem.hu oldalon.

Sok szeretettel:

A Péklány