Kenyereim

Sörös-mézes alakor kenyér

Ma kísérletezős kedvemben voltam és miután régóta szemezek a sörös kenyerekkel, úgy döntöttem ma lesz a napja az első ilyen típusú kovászos kenyeremnek. A recepthez alakorbúzát választottam gabonának, mert úgy gondoltam hogy az nagyon jól fog passzolni malátás ízvilágával a sörhöz.

A kísérletezést nem bántam meg, ez a kenyér egy ideig benne lesz a TOP 5-ben.

alakor kenyér péklány3

Hozzávalók:

  • 120 g rozskovász
  • 340 g sör
  • 85 g víz
  • 20 g méz
  • 415 g BL80
  • 150 g frissen őrölt bio alakor

Elkészítés:

Salzburgi malmomon leőröltem a NP bio alakorbúzáját és elkevertem a többi liszttel. Ezután leöntöttem sörrel, mézzel és vízzel, összekevertem majd 1 órát letakarva autolizáltam.

img_6997Egy óra után hozzátettem a kovászt és 5 percig dagasztottam az Ankarsrumban 2-es fokozaton. Ezután tettem hozzá a sót és megint 1 percig dagasztottam. Ekkor a tésztán már nagyszerűen el tudtam végezni az ablakos tesztet (két ujjam között széthúzom a tésztát, elvékonyodik, de nem szakad el – szinte át lehet rajta látni). Áttettem egy kiolajozott tálba és 2,5 órát pihentettem. Máskor 3 óráig szoktam, de mivel most a tészta a napon volt, hamarabb sikerült a fermentációt elvégezni. Szép nagy buborékok voltak ekkor már a tészta felületén és belsejében. Ezután a tésztát megformáztam pulton óvatosan, majd rizsliszttel kilisztezett kelesztő tálba tettem. Azért is szeretem a Salzburgi malmomat, mert minden tudok rajta őrölni – kovász etető lisztet, kosár lisztező rizslisztet és persze bármilyen egyéb lisztet sütéshez. A tésztát letakartam konyharuhával és a napon kelt 1 órát. A tészta elég lágy volt, így gondoltam hogy 1 óra bőven elég lesz a kelesztésre. Ezután kifordítottam, kidíszítettem, majd megsütöttem 45 perc alatt. Az első 20 percben 250 fokon, utána pedig 230 fokon.

Mire a kenyér elkészült, végeztünk a kerti munkával és a nefelejtseket is elültettük 🙂

IMG_7902

alakor kenyér péklány

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s