Édes tészták, kekszek · Finomságaim · Receptjeim

Sárgabarackos-levendulás kovászos ökörszem

Rajongok a levenduláért. Nemcsak a pékségben, de itthon is sokféleképpen használom. Szörpöt és lekvárt főzök belőle, megszárítom vázába dísznek, szekrénybe illatósítónak, az olaját párnára, függönyre csöpögtetem. És ha még mindez nem elég, átmegyek Tihanyba a kedvenc boltomba és mindenféle szebbnél szebb szappant, zsákocskát és illat pálcát veszek. A kertben sok tövem van, de nem tudok betelni vele.

Két hete egy spontán ötlet által ellátogattunk a Dörgicsei levendáriumba, ahol még nem jártunk (szégyen, hiszen már 6 éve Balatonfüreden élünk). Pont egy héttel a levendula szedés előtt voltunk, így hát az egész kert tele volt szebbnél szebb lila virággal. Sok botanikus kertben jártam már, de ennél csodálatosabb és egyben romantikusabb helyen még nem jártam. Igazi tündérkert! A sok illatos, lila növény inspirálta ezt a csodás péksüteményt, melybe másik kedvencem, a sárgabarack került. A puha, foszlós kovászos kelt tészta, benne a levendulával nagyon harmonikus kiegészítője a finom, édes nyári sárgabaracknak.

Hozzávalók és recept kb. 10 db ökörszemhez:

Madre kovász készítése:

Édes tészták esetében legjobban madre kovásszal szeretek dolgozni. Biztosabban és erősebben dolgozik, véleményem szerint, mint a sima fehér kovász. 8 órával sütés előtt a következőket kevertem össze egy műanyag edényben:

  • 200 g BL55-ös liszt
  • 150 g víz
  • 50 g kristálycukor
  • 50 g anyakovász, fehér

Tipp: a Péklány lettem könyvben minden tapasztalatomat megosztom a kovász neveléssel-, (át)etetéssel és a kovászos sütéssel kapcsolatban. A könyvben nemcsak kovászos kenyér-, de pite, piskóta, és pizza, sőt még fánk receptet is találtok! Ha nincs kovászotok, az általam 8 éve indított kovász szárított változatát meg tudjátok vásárolni a honlapomon a könyvvel együtt vagy külön is.

Tészta:

Hozzávalók:

  • 300 g BL55
  • 175 g tej
  • 200 g madre kovász
  • 60 g kristálycukor
  • 30 g vaj
  • 1 tojás (+1 a kenéshez)
  • 6 g só
  • 10 g szárított, aprított levendula virág
  • 5 g vanília paszta

Elkészítés:

Az Ankarsrum dagasztótáljába belemértem a tészta hozzávalóit a só és a vaj kivételével. A vajat előre kivettem, hogy jó puha legyen. A lágy tésztához való fém karral kezdtem dagasztani kettes fokozaton a tésztát, majd körülbelül az 5. percnél beletettem a sót és 4-es erősségre váltottam, majd a 8. percnél a vajat is hozzá tettem. Összesen 12-14 percet dagasztottam. Selymes, szép, homogén tésztát kaptam. 

Tudjátok, hogy 7 éve használom az Ankarsrumot itthon és a pékségben egyaránt, és azóta is úgy gondolom, hogy a legjobb döntés volt, és semmire nem cserélném le – ezért szívesen ajánlom mindig, ha kérdezitek hogy milyen gépet érdemes venni. Lágy kovászos tésztákat és keményebb élesztős tésztákat dagasztok vele, de jó kevert tésztához, fánkhoz, mézeskalácshoz és macaronhoz is.

A tésztát félre tettem, és 3 órán át letakarva hagytam érni. Három óra elteltével a tésztát mérleg segítségével tíz egyenlő részre osztottam. A tésztadarabokat egyesével felgömbölyítettem, majd lisztezett, sütőpapírral bélelt tepsire tettem. Ezt konyharuhával letakartam és vártam 15 percet. Ez idő alatt a tészta szépen “megindult”. Egy pohárral a közepét minden gombócnak lenyomtam, majd tojással megkentem a széleit, ezután pedig beletettem a mélyedésbe 2 kanál barack lekvárt és egy fél szem barackot.

Így kelesztettem tovább 35-40 percet. Miután jó meleg van a konyhában, gyorsan indult a tészta. Még egyszer átkentem tojással, majd előmelegített sütőben 14 perc alatt megsütöttem 190 fokon.

Jó étvágyat kívánok ehhez az igazi nyári péksütihez!

Sok szeretettel:

A Péklány

Hozzászólás