Finomságaim · Receptjeim

Juhtúrós-sajtos pogácsa

Szeptemberben mindig furcsa kettősség lesz úrrá rajtam. Egyrészt lubickolok az energiában és a tettlegességben, hiszen szeptemberi születésűként ez a kedvenc időszakom. Fejemben újabb és újabb felújítási- és kertrendezési tervek születnek, ültetek és átültetek, kedvem lesz a nagytakarításhoz és nagymosáshoz, és persze ilyenkor kerülnek elő a mindig halogatott, “majd később megtanulom hogyan kell megfőzni” receptek a konyámban. Másrészt megcsap az elmúlás fájó szele és kétségbeesetten járkálok a kertben, észlelve hogy hullanak a levelek, alig terem már a magaságyás valamit, se a zsálya, se pedig a kakukkfű bokor nem olyan mint nyáron. Ilyenkor gyorsan, szinte kapkodva szeretném besűríteni a kert összes kincsét a konyhámba. Így került az amúgy magában is nagyon finom juhtúrós-sajtos pogácsába egy kis kakukkfű is.

Hozzávalók kb. 20 db közepes méretű pogácsához:

  • 600 g bl55 liszt
  • 180 g puha vaj + 25 g a rétegek kenéséhez
  • 125 g juhtúró/bryndza
  • 1 egész tojás
  • 250 g tejföl
  • 12 g só
  • 50 g langyos tej
  • 25 dkg friss élesztő
  • 6 g kristálycukor

Elkészítés:

A tejet meglangyosítom, elkeverem a cukrot benne és belemorzsolom az élesztőt. Amíg felfut, bemérem az összes többi hozzávalót a vaj kivételével a dagasztógépembe.

Ha felfutott az élesztő, azt is beleöntöm a dagasztótálba, majd 6-8 perc alatt először lassan, majd gyorsabb fokozaton dagasztom (Ankarsumon hengerfejjel 2-es fokozat 3-perc, 5-ös fokozat 5 perc). A 180 g teljesen puha vajat akkor teszem hozzá amikor lassabb fokozatból gyorsabba váltok. Egy kellemes tapintású, szivacsos puhaságú sima tésztát kell hogy kapjak a végén. A megdagasztott tésztát téglalap alakúra nyújtom és hűtőbe teszem fél órára úgy, hogy fokpack-kal letakarom, hogy ne bőrösödjön le. Fél óra múlva kiveszem, a felületét megkenem vajjal, majd a téglalap alakú tésztát gondolatban 3 egyenlő részre osztom és a két oldalsó részt ráhajtom a középsőre. Ezután megint vissza teszem a hűtőbe. Ha megint eltelt fél óra, a tésztát kinyújtom, megint 3 részre osztom, vajazom és újra összehajtom. Ezután minimum 2 órát, de inkább egy éjszakát hagyom pihenni (nálam ezt most 2 egész nap volt). A tésztát kiveszem, megint kinyújtom, de 1,5 ujjnyi vastagságnál nem nyújtom vékonyabbra.

Egy forma vagy pohár segítségével kiszaggatom, és 45 percet kelesztem. Miután nálunk kicsit most hűvösebb volt a konyha, a sütőben kelesztettem úgy, hogy 60 fokra és alsó felső fűtésre állítottam. Így a 45 perc alatt szépen megkeltek a pogácsák és szépen szétváltak a rétegek a hajtogatástól. A sütőt ezután 190 fokra és légkeverésre állítottam, és amíg felmelegedett, reszelt sajttal megszórtam a tészták tetejét. 17-19 perc alatt szép aranybarnára sültek a pogácsák.

További kovászos és élesztős receptekhez szívből ajánlom Péklány lettem könyvemet, melyben az egyes technikai fogásokat, tekeréseket videókkal is illusztrálom.

Sok szeretettel:

A Péklány

Hozzászólás