A péksuliról

A Pesti Barnabás és környéke

Tavasszal, amikor elkezdődött a pék tanfolyam, mindig munkából rohanva érkezem szerdánként az iskolába (és általában mindig utolsó pillanatban), és mindig előre ideges voltam a parkolás miatt. Az Andrássy úton nem könnyű megállni, ráadásul sok az egyirányú kereszt utca, így ha túlmegyek, hatalmasat kell kerülnöm hogy ugyanoda érjek vissza. Viszont ennek köszönhetően pár alkalom után felfedeztem, hogy a Pesti Barnabás környéke fantasztikus! Óbudai lányként Pestnek és az Andrássy útnak ezt a részét nem annyira ismertem. A suli nagyjából a Terror házával szemben van, előtte egy sárga-zöld telefonfülkével. Most már szándékosan mindig más utcába parkolok, hogy minél jobban megismerjem a környéket.

Hunyadi tér:

A suli mögött egy nagyon szépen felújított park van, benne játszótérrel, szökőkúttal, focipályával, felnőtt torna-térrel és egy hangulatos kis kávézóval. Nagyon örülök neki, hogy a belvárosban egyre több olyan park van, ahol az emberek délutánonként kifekszenek, a gyerekek pedig a szökőkútban pancsolnak. Mi gyerekkoromban sosem jártunk ilyen parkokba Pesten (persze nem is voltak ilyen állapotban), mert mindig a budai oldalon laktunk, de nagyon szeretem nézni ahogy mások a belvárosi életet megélik. A park szélén pedig egy fedett piac sor van, tele árusokkal. Egyik alkalommal véletlenül vettem észre, hogy  a park mellett egy rozzant kinézetű, egykor patináns ház egy vásárcsarnokot rejt! Jó, nincs olyan gyönyörű állapotban, mint a nagy Vásárcsarnok, de így is fantasztikus! És ami kifejezetten szórakoztat, hogy az egyik utcában bemegyek és a másik utcában kijövök. Mintha egy rejtett kis világ lenne ott bent a házak között.

Tetőtéri teraszok fantasztikus hangulattal és kilátással

Pont a suli ablakából látszik egy fantasztikus tetőtéri terasz. Nem tudom elképzelni, hogy valaha is Pesten, a belvárosban éljünk, de egy ilyen terasz azért nagy buli lehet! Elég nagy a tér, tele van gyönyörű virággal és elképzelem, ahogy a teraszról látszanak a belvárosi épületek tetői, és a templomok, messzebb pedig a budai hegyek.

IMG_3501
Nem annyira látszik, de ott fent van ez a kb. 15 nm-es terasz

Örök szerelem: a Bábszínház

Annussal tavaly többször is voltunk bábszínházban. Bár maga az épület belseje kicsit retró, nagyon jó, békebeli hangulat van. Kedvesek a jegykezelők, sok a nosztalgiázó szülő, nagyon színvonalas a régi bábok kiállítása, és igazán szellemes és változatos előadások jellemzik a budapesti Bábszínházat. Kedvenc előadásunk tavaly a Boribon volt, amit szó szerint bármennyiszer meg tudnék újra nézni. Vigyázat, több hónapra előre kell jegyet venni vagy foglalni!

A Kodály körönd épületei

Mindig is érdekes hangzásúnak tartottam a Kodály Körönd nevét. Amikor még 2 naponta jártunk tini korunkban a műjégre, mindig figyeltük ahogy bemondják a kis földalattin ezt a megállót. Restellem, de az hívta fel a figyelmemet a tér valódi ékességeire, amikor 2 éve leégett az egyik legszebb épület a téren, a Vasutas ház. A kör alakú tér az Oktogonhoz hasonlóan töri meg az Andrássy út szabályosságát. Kis parkjai érdekes szobrokat rejtenek: Balassy Bálint, Zrínyi Miklós, Vak Bottyán és Szondi bújnak meg a parkoló autók között. A téren található még Kodály egykori lakása, ami ma Emlék múzeumként működik.

Régi műcsarnok, avagy a Képzőművészeti Egyetem

Egyik csoporttársam a “szomszédos” Képzőművészeti Egyetemen tanít. Az épület csodálatos, és amikor utána olvastam az Egyetem  holnapján az épület történetének, nagyon érdekes információkat találtam. A mintarajztanoda, – mely 1897-től Mintarajziskola, 1908-tól pedig Országos Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskola -, és a vele szomszédos Műcsarnok története összefonódik: az iskola tanárai egyúttal a Műcsarnok kiállító művészei voltak, itt rendezték meg 1897-ben első fővárosi kiállításukat. A Milleneumi ünnepségekhez kapcsolódva 1896-ban kiállítási palota épült a Városligetben, mely a Műcsarnok nevet kapta. Ekkor keresztelték át az Andrássy úti épületet Régi Műcsarnokra. 1921-ben a két szomszédos épületet egybenyitották, s azóta a Régi Műcsarnok épülete a Képzőművészeti Egyetem része. Az épület gyönyörűen fel van újítva, igazán inspiráló környezetet nyújt a jövő művészeinek!mke

Végül, de nem utolsó sorban: a Pesti Barnabás épülete

Középiskolai tanulmányaimat a Hunfalvyban végeztem az 1. kerületben, ezért nagyon közel állnak hozzám a patináns iskolai épületek. A Pesti Barnabás bejárata az Andrássy útról nyílik. Ahogy átmegyünk a Portán, itt is egy belső világ tárul elénk. Az átlag járókelő nem is sejti, hogy a kapu mit rejt: bent több emeleten komoly szakmai tanulmányok folynak, nagy belső udvaron lehet focizni és kosarazni, és a földszinten hatalmas tankonyha működik. A folyosók csempéi és az ablakok nagyon különleges hangulatot kölcsönöznek az iskolának. Én örülök hogy nem nappal járok ide, mert van idő kiélvezni a folyosó szépségét és a város távolról beszűrődő zaját.

A környéken számos érdekesség rejlik még, remélem lesz időm mindent felfedezni 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s