Kenyereim

Velemi gesztenyés kenyér

4 napos hétvége Kőszegen és környékén

A 4 napos hétvégét Kőszegen töltöttük. A város csodálatos központja, a sok templom és a környező erdők és hegyek teljesen lenyűgöztek minket. Szerencsére az idő is csodálatos volt, nem fújt a szél, nem esett az eső, csak a nap sütött végig. Bár reggelink volt a főtéren lévő kis panziónkban, előtte mégis meglátogattuk a szemben lévő két pékségét és a Tejivót, melyek elképesztően színvonalasak voltak!

Első nap a 7 forrásnál kirándultunk. Nem vagyunk nagy túrázók, így nem meglepő, hogy a parkolóból az ellentétes irányba indultunk el, és a 4 km-es útból így kb. 7 km lett. De nem bántuk, csodálatos volt az őszi erdő, a kilátó és persze maga a forrás is. Annus jól elfáradt és már a kocsiban elaludt, amire az elmúlt 3,5 évben nem sokszor volt példa.

Délután átmentünk Velemre, ahol szinte minden ház előtt sült gesztenyét, gesztenye pürét vagy abból készült szíveket és kelt tésztás süteményeket árultak. Sőt, még gesztenyés rétest is lehetett kapni! Nagyon jól esett, hogy mindenhol megkérdezték hogy honnan jöttünk, hogy érezzük magunkat, amitől itt fővárosban teljesen el vagyunk szokva. A gesztenyés kiflik mennyeiek voltak, viszont sült gesztenyéből kicsit sokat vettünk – utólag nem bánom, mert ez adta az ötletet a gesztenyés kenyérhez. Velem ősi település, óriási táblán  hirdetik a falu határában, hogy már 7000 éve léteznek. Itt található Novákfalva, ami egy ősi hagyományőrző üdülőfalu, benne bérelhető tájházakkal, kemencés étteremmel, kopjafákkal, jurtákkal és történelmi emlékművekkel.

Másnap a határ túloldalán lévő Léka várát is meglátogattuk. A várat egy osztrák magán ember újíttatta fel kb. 15 évvel ezelőtt, így az irigylésre méltó állapotban van. A vár régi templomos vár, tele jelképekkel és régi berendezésekkel. Egykor Eszterháziak, Báthoriak és Nádasdiak lakták, az régi családok címerei és képei díszítik a nagy termeket, ennek ellenére semmi nincs kiírva magyarul…  Este pedig gyertyát gyújtottunk a Jézus Szíve Templomban a halottainkért. Kőszeg és környéke ideális hely egy pár napos kikapcsolódásra, ajánlom mindenkinek sok szeretettel!

 

Gesztenyés kovászos kenyér

Még mindig rácsodálkozok, hogy a kenyérsütés micsoda szenvedélyemmé vált, ugyanis alig vártam hogy hazaérjünk és őrölhessem bio gabonáimat és süssem belőle a kovászos kenyereket.

Íme a hozzávalók 2 kisebb kenyérhez:

  • 115 g aktív kovász
  • 460 ml víz
  • 480 g BL80
  • 105 g frissen őrölt rozs
  • 40 g frissen őrölt köles
  • 20 db sült gesztenye
  • 20 g só

Elkészítés:

Salzburgi malmomon megőröltem a rozst és a kölest, és összekevertem a többi liszttel. Még mindig csodálom ezt a kis készüléket, pedig már jó rég óta használom. Egyszerűen csodálatos ahogy az illatos, frissen őrölt liszt hullik ki a malomból.

Az Ankarsrum dagasztójába belemértem a kovászt, a vizet és a liszteket és pár perc alatt megdagasztottam a tésztát. Aztán letakartam fél órára. Ezután hozzátettem a 20 db sült, hámozott gesztenyét és a sót és jól beledolgoztam a tésztába. Ezután letakarva pihent a tészta 3 órát, közben hajtogattam fél óránként. Utána lisztes felületen megformáztam a két kenyeret és 20 percig letakarva a pulton hagytam. Ezután tettem kelesztő tálba és 1 órát kelesztettem. Ezután a szokásos módon, 250 fokos párás légtérben sütöttem a kenyeret 20 percig, majd további 25 percen át 220 fokos hőmérsékleten.

 

Kókuszos-mandulatej házilag

Főállásban egy nagy tejipari cégnél dolgozom marketingesként, amihez nemcsak stratégia, kommunikáció és csomagolás tervezés, de maga a termékfejlesztés is hozzátartozik. Ez pedig bizony jó sok kóstolással jár. Pár éve a túlzásba vitt tejtermék fogyasztás és a PCO miatt teljesen el kellett hagynom a tejtermékeket, ekkor vettük a Vegan Star növényi tejkészítő gépet, amivel egyszerűen és nagyon gyorsan csináltunk otthon kókusz-, mandula- zab és rizstejet. Az utóbbi időben kevesebbszer használtuk a gépet, de most reggel a 4 napos ünnep után meglepetten konstatáltuk, hogy nincs otthon tej. Így gyorsan elővettük a Vegan Start és 7 perc alatt főztünk egy kókuszos-mandulatejet. Gyorsabb volt, mint a boltba elszaladni 🙂

Hozzávalók:

  • 1 liter hideg víz
  • egy mérőpohár (kb. 50 ml) hámozott mandula
  • egy mérőpohár kókusz chips

Bekészítettem a hozzávalókat a gép tartályába, elindítottam a bio programot, és 7 perc után amikor sípolt a gép, leszűrtem a tejet. Így a kávénkat nem kellett tej nélkül inni és Annusnak is lett reggel kakaója.

Velemi gesztenyés kenyér” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s