A péksuliról · Kenyereim

Vizes zsömle

Az igazat megvallva, nem tartom sokra a vizes termék kategóriát, de hát mit csináljak – egy péknek vizes zsömlét is kell tudni sütni. Így szombaton ebéd után hozzáfogtam a gyakorláshoz.

vizes-zsolmle2

Biztosan emlékeztek, hogy az anyagnormák mindig 1000 db-ra vannak megadva, tehát az itt szereplő recept 1000 db , 55g-os vizes zsömlére vonatkozik.

 Hozzávalók:

 • 42,8 kg BL 55 liszt
 • 4% élesztő
 • 2% adalékanyag (tippem sincs ez mi lehet a zsömle esetében)
 • 1,5% só
 • Tészta sűrűség (víz liszthez való aránya): 55%

 

Miután nem állt szándékunkban 1000 zsömlét szombat esti vacsorának megenni, így én 12 zsömlére számoltam át a normát.

 • 514 g BL55
 • 2 dkg élesztő
 • 7,7 g só
 • 282 ml víz
 • Adalék nincs!

Az 54 g-os zsömlét 66 g-ra kell feladni, ennek megfelelően vissza ellenőriztem a számításomat. Jól számoltam, a teljes tészta tömege 824 g, amiből kijön a 12 db 66g-os zsömle.

Elkészítés:

A tészta összes hozzávalóját betettem az Ankarsum dagasztóba és pár perc alatt megdagasztottam a tésztát. Pár percig pihentettem, majd gömbölyítettem és 30 percig kelesztettem. Ha nagy pékségben lennénk, akkor a teljes megdagasztott tésztát először 1,98 kg-ra osztanánk, és ekkora tésztákat gömbölyítenénk fel. Ezután jön a második osztás – otthon 12 egyforma részre osztottam a tésztát, egyenként 66 g-osra. Pékségben először leolajoznánk a nagy tészta gombócot és osztógéppel 30 egyenlő darabra osztanánk.

A zsömléket felgömbölyítettem olajozott munkalapon, majd letakartam 15 percre. Ezután újra felgömbölyítettem őket és 40 percig kelesztettem párás légtérben, majd 210 fokos sütőben 20 perc alatt megsütöttem. Közben többször bespricceltem a tetejüket jó alaposan, amitől pont olyanok lettek, mintha pékségben sütötték volna őket.

A gömbölyítést Cseperkáló Józsitól (Panelpék) tanultam még a tavasz folyamán. Ezúton is köszi Józsi! Az ujjaim pedig valójában nem ilyen lilák, de valamiért a telefon ilyenre színezte. 🙂

Vélemény:

Nos, a vizes zsömle továbbra sem lesz a kedvencem. A norma szerinti zsömléhez én 30-50 ml-rel több vizet tennék legközelebb és dupla zsömléket sütnék, mert ez az 55g a fél fogunkra nem volt elég.

Vizes zsömle” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Hmm… A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a vizes zsemle tésztája 58-60%-os hidratáltságú, 2% élesztőt, 1,3% sót és 0,5% cukrot tartalmaz, az adalék pedig szükség szerint 0,004% aszkorbinsav (a.k.a C-vitamin), valamint 2% vitális glutin (a.k.a. gluténpótló).

  Furcsa, hogy más az anyagnorma. Nekem eddig 66 g-os tésztából egyetlenegyszer sikerült értelmezhető, a boltival megegyező méretű zsemlét sütnöm; rendre túl aprók lesznek.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s