Kenyereim

Francia parasztkenyér

Kivételesen nem találtam ki előre, hogy mit sütök a hétvégén. Felütöttem egy rég nem használt receptes könyvem és a francia parasztkenyérnél nyílt ki. Nyár óta nem sütöttem ilyen kenyeret, így nagyon lelkes lettem, főleg mert ennek a kenyérnek nagyon szeretem a bevágását! Kicsit változtattam a recepten és miközben a kenyér kelt, azalatt végre meg tudtuk nézni a Lovasíjászt 🙂

Péklány praraszt kenyér 3.JPG

Hozzávalók:

  • 320 g BL80 kenyérliszt
  • 50 g frissen őrölt teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 50 g frissen őrölt rozs
  • 7 g só
  • 120 g kovász
  • 340 ml langyos víz

Elkészítés:

Megőröltem Salzburgi malmomon a Natur Projekt bio búzát és rozst. Olyan jó illata van a frissen őrölt lisztnek. Még ennyi idő után is rá tudok csodálkozni! img_6708Összekevertem a kenyérliszttel és forró vízzel összekevertem őket a dagasztógépem táljában és letakarva egy órát pihentettem (autolízis). Ezután hozzáadtam a kovászt, és 4 percig dagasztottam a tésztát, majd hozzáadtam a sót és további 2 percig dagasztottam. Mivel én frissen őrölt lisztet használtam, ezért 40 ml-rel több vizet adtam a tésztához mint ahogy az az eredeti receptben szerepel (300 ml helyett 340 ml).
És a szokásos 8 perc helyett 6 percig dagasztottam a tésztát,
mert a frissen őrölt lisztet túl lehet dagasztani. A dagasztás után áttettem egy kiolajozott tálba a tésztát és 3 órát pihentettem, közben 45 percenként hajtogattam. Ezután kilisztezett szakajtóba tettem a kenyeret és 2 órát kelesztettem 35 fokon. Pont jól jött ki, mert este 6-9-ig hajtogattam, 9-kor formáztam, és amíg kelt a tészta, végre volt alkalmunk megnézni a Mikulás-hozta Lovasíjász DVD-t. Korábbról már más filmekből ismertük Kassai Lajost, de megint lenyűgözött elhivatottsága és munkássága. Büszke vagyok rá hogy ilyen emberek vannak a hazámban!

A tészta éjszaka a hűtőben pihent, reggel pedig azonnal ment a sütőbe bevágás után (250 fok 25 perc, 230 fok 20 perc). Úgy ítéltem meg, hogy az esti 2 óra kelesztés elég volt neki, ma reggel azt sem vártam meg hogy átvegye a szoba hőmérsékletét a tészta. A végeredmény pedig tökéletes!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s