Kenyereim

“Szőrös-zabpelyhes” kovászos kenyér

A tanműhelyben azt hallottam kedvenc tanáromtól, hogy ha egy kenyér kívülről lisztes, azt a pékek egymás között úgy hívják hogy szőrös. Mivel én nagyon szeretem a rusztikus kenyereket – vagyis a kívülről lisztes kenyereket-, így hát a legutolsó kenyeremet “szőrös-zabpelyhesnek” kereszteltem.

dsc07550

Hozzávalók:

  • 500 g BL80
  • 100 g frissen őrölt Natur Projekt bio búza
  • 150 g aktív kovász
  • 400 g langyos víz
  • 15 g só
  • 20 g chia mag
  • 3 marék zabpehely, frissen őrölve

Egész pénteken esett a hó, ezért kicsit izgultam hogy alakul a hétvége. A leveles gyakorlásra muszáj időt szakítanom, de azzal nem fogunk jól lakni. Viszont évek óta nincs hó, így muszáj hóembert és hókunyhót építeni, szánkózni menni és ha az útviszonyok engeik, vasárnap még gyakorlatra is kell mennem. Így hát azt találtam ki, hogy előre dolgozok egy kicsit.

Elkészítés:

A búzalisztet leőröltem a Salzburgi malmon és a zabpelyhet lepelyhesítettem a Flakeren. Sokkal finomabb és érdekesebb ez a zabpehely, mint a “bolti”. A lisztet, vizet és a kovászt az Ankarsrum dagasztótáljába tettem és 6 percig dagasztottam. Megfigyeltem, hogy keményebb tésztákhoz jobb az a dagasztófej, ami körkörös.

Ezután hozzátettem a sót és a chia magot, és további 2 percig dagasztottam a tésztát. Egy kiolajozott tálba áttettem és 20 percenként hajtogattam, összesen 4x, közben mindig letakartam. Miután siettem, egy kicsit “rásegítettem” a tészta érésre, a hajtogatás ideje alatt 35 fokra állítottam a sütőt és végig ott volt a tészta. Összesen 2,5 órát érett a tészta formázás előtt. Utána megformáztam, majd lekentem vízzel a tetejét és beleforgattam a zabpehelybe.

Ezután ment fejjel lefelé (slusszal felfelé) a lisztes konyharuhával kibélelt  szakajtóba, aztán egy nylon zacskóba és így be a spájzba reggelig. Reggel kivettem a tésztát és egy órát kelesztettem sütőben 40 fokon. A sütőm elég rossz állapotban van, egyáltalán nem annyi fok van benne mint amennyit kiír, ezért én most biztosra mentem a 40 fokkal. Ezután a szokásos hőfokon megsütöttem (volna, ha sütő fűtött volna…), tehát 250 fokon 20-25 percig, 230 fokon 20-25 percig. De mivel a maghő a sütési idő végén csak 95 fok volt, ezért újra meg újra vissza kellett tennem a sütőbe amíg el nem értem a 99 fokot. Ettől kicsit megvastagodott a héj, de azért nem panaszkodunk 😉

Reggeli után pedig már épült is a hóember és a hókunyhó és előbb-utóbb a sok móka között-után nekiállok a levelesnek is. Jó szánkózást mindenkinek!

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s