Kézműves Pékszakma

Gondolatok augusztus 20-án

Augusztus 20-a nemcsak az Államalapítás Ünnepe, de az új kenyéré is. A pékeknek azért is különleges ez a nap, mert ilyenkor sütnek először kenyeret az újonnan aratott búzából. A kézműves kenyérkészítőknek pedig szinte kötelező ilyenkor részt az idén már harmadszor megrendezésre kerülő Kenyérlelke Fesztiválon, legyen szó profikról-, vagy házpékekről.

Tavaly még amatőrként mérettem meg magam, jövőre pedig mint pékség nevezek majd ezen a nívós rendezvényen. Idén pedig különleges luxusban volt részem: csak nézelődtem, kóstolgattam, és a nagy kézműves pékekkel-, volt iskolatársaimmal- és kenyérsütő barátaimmal beszélgettem.

Juhász Misi Szabadfi Szabolcs Péklány
Szabadfi Szabolccsal (Panificio il Basilico) és Juhász Misivel (Jacques Liszt)

Emlékszem, amikor 1,5 éve februárban a Sirha kiállításon első sorban ülve ittam az általam igen nagyra tartott kézműves pékek szavait a Kézműves Pék Fórumon, és mondtam a férjemnek, hogy a következő kiállításon ott szeretnék közöttük ülni. És mostmár nagyon úgy tűnik, hogy ez nem lehetetlen. Mára jól ismerjük a nagyokat, Szabadfi Szabolcsot, Juhász Misit, Fekete Gergőt, Vajda Józsit, a Pipacsos fiúkat – akik közül Ádámmal együtt végeztünk a Külkeren – sőt az azóta üzletet nyitó kézműves pékek között is vannak barátaim. És az, hogy közülük csak Szabi az, aki 26 éve pék, és Gergő aki gasztró vonalról jött, nekem nagy lelki erőt ad, mert a többiek mind pályaváltók. Pont úgy mint én. Igaz fiúk mind, de az nem számít.

A kézműves pékségek forradalma pár éve kezdődött. Vajda Józsi mondta, hogy az ilyen pékek nem konkurensei egymásnak, sőt az lenne a cél, hogy egy olyan baráti-szakmai közösség alakuljon ki, ami az egész országot lefedi. Nos, jó úton halad a szakma ezen része, ugyanis ma összegyűltek az ország nagyjai. Mind kézműves pékek, különleges képességekkel. Az alapító 6-ok idén még profibbak, és számos új pékség mérette meg magát (és vitt el díjakat), és a házipékek között is nagyon tehetséges versenyzők vannak. Többen ebből a kategóriából nőttük ki magunkat: van aki tanfolyamokat tart, van aki étteremben kamatoztatja tudását, és van aki pedig – mint én – saját kézműves pékséget nyit.

Péklány Szabadfi Szabolcs
Cseperkáló Józsi (Panelpék), Szabadfi Szabolcs (Panificio még mindig) és Soproni Attila (Csepregi Pékség)

A hazai kézműves kenyérsütés ma már korántsem a csúcsminőségű kovászos kenyerek sütését jelenti. A ropogós baguettek, vajas croissant-ok csak a jéghegy csúcsa, a pékségek tele vannak a csodásnál csodásabb csigákkal, babkákkal és egyéb költeményekkel. Új értelmet nyert az ökörszem, de még egy briós is.

Örülök hogy ennek a nagy forradalomnak a részese lehetek és bízom benne, hogy hamarosan sok jó kovászos kenyér és péksüti kerül ki a kezeim közül. Jó ünneplést mindenkinek!

Péklány Juhász Misi
A szintén pályaváltó Juhász Misivel

Sok szeretettel,

A Péklány

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s