Balatonfüred · Család, barátok · Saját pékség projekt

Környezetvédelem 2.0

Honnan tudjátok, kedves olvasók, hogy vagy én vagy a kislányom beteg? Onnan, hogy van időm blog cikket írni 🙂 De semmi komoly dologról nincs szó, ez inkább afféle anyukás vicc volt.

Nem szoktak új évi fogadalmaim lenni, ugyanis ha van is bármi amin szeretnék változtatni, akkor azt azonnal megteszem.

De ahogy eljutottam végre év végén és aztán év elején a kislányom miatti kényszerpihenő kapcsán a konyhánk és háztartásunk áttekintéséhez, nos rájöttem hogy még mindig van mit tennem környezetvédelem témában.

4b9c4e246291c57d6fb78b6038fa219c

Sokan tudjátok, hogy a pékséget úgy nyitottuk, hogy elbomló szalvétát és cukornád tányért adunk a pékáruhoz. Év közben teljesen megszűntettük a szívószálat, és a legörbülő kis gyermek szájaknak próbáljuk elmagyarázni, hogy bizony a bálnák a tengerben meghalnak a sok-sok feleslegesen, talán pár percig használt szívószálak miatt.

Nylon zacskót soha nem adtunk, helyette év közben elkészültek a Péklány len és pamut keverékéből varrt táskák és kenyértartó zsákok, amit nagy örömünkre sokan használtok. Szóval azt gondoltam, hogy amit lehetett, azt a pékségben megtettük és nagyon hálás vagyok minden vásárlónknak, akik elfogadták ezeket a játékszabályokat és alkalmazkodtak hozzá. Merthogy ez történt. 🙂

p_kl_ny_keny_rtart_zs_k_1536062048

Aztán itthon arra jutottam, hogy van még hova fejlődnöm annak érdekében, hogy az Anya Földünket még kevésbé szennyezzem.

Alufólia használat

A felbontott sajtokra, felvágottakra és megmaradt ételre alufóliát teszek, ami viszonylag hamar és nagy mennyiségben landol a kukában. Elhatároztam, hogy helyette a meglévő vákumos üveg dobozaimba teszem a felbontott dolgokat.

Palackos víz

Egy ideje csapvizet iszom, amit víztisztítóval tisztítunk meg. De még mindig nem eleget és elégszer. A kuka tele van a műanyag összenyomott palackokkal, és hiába landol a szelektív kukában (erre nem térek ki külön, mert úgy gondolom, hogy ez ma már alap), úgy érzem hogy szelektíven is halomban termelődik a szemét… Már vettem magamnak üveg kulacsot is, csak rá kell szánnom magam (pont 40 másodperccel több), hogy tisztított csapvízzel töltsem meg.

Papírtörlő mellőzése

Az utóbbi időben rászoktunk, hogy a bedobott akciós újságokat használjuk akkor, ha zöldséget kell pucolni papírtörlő helyett.

Kosár a csomagtartóban a zöldségnek és a gyümölcsnek

Már jó ideje nem veszünk, nem kérünk sehol nylon zacskót. Ez főleg a tavalyi gerinc sérvemnek köszönhető, ami miatt áttértem a hátizsákra, és ami miatt így mindig van hely a táskámban. A kocsimban mindig vannak nagy bevásárló zacskók, de mégis amikor vásárolok, a zöldséget és a gyümölcsöt egyesével nylon zacskókba teszem. Miért is? Megszokásból. Mindösszesen annyit kéne tennem, hogy a kosaramat is beteszem a nagy bevásárló kosárba és a gyümölcsöt, zöldséget abba teszem.

Feldolgozott és csomagolt élelmiszerek mennyisége

Lévén, hogy sokat vásárolunk Sparban és Aldiban, sajnos a legtöbb dolog – még a gyümölcs és zöldség is becsomagolva kerül hozzánk. Egy-egy bevásárlás után amikor kipakolunk, bizony félig megtelik a kuka a csomagolásokkal. Sajnos van, hogy télen paradicsomot, paprikát és egyebeket csak papír vagy műanyag tálcán lehet megvenni, ami aztán még le is van nylonozva, és ezzel bizony nincs is mit tenni azt leszámítva, hogy amiből lehet, megpróbáljuk megvenni a nem csomagoltat.

Meki és társai

Az utóbbi másfél évben nagyon kevésszer fordultam meg gyorsétteremben. Bevallom, annak ellenére, hogy minden elvemmel ellenkezik, néha nagyon-nagyon jól esik egy McFarm és egy agyonsózott sültkrumpli kólával. Ellenben mindig megdöbbenek, amikor az asztaltól felállva két púpos tálca szemetet csinálunk. És aznap vajon hányan ettek ott rajtunk kívül…szóval igyekszem azt a pár alkalmat is elkerülni ezentúl.

Szalvéta és zsepi használat

Ez nem rám, hanem főleg a kislányomra vonatkozik…Tehát rámJA nagycsoportos lelkem ugyanis egy fújás után már kukába (vagy leginkább az asztal közepére) dobja a zsepit és egy ici-pici szájtörés után a vastag szalvétát a kukába dobja. Szóval kellő türelemre szólítom fel magam, nagy levegőt veszek és ezredszerre is elmondom, hogy ezt nem így kéne.

Domestos és nedves törlőkendők hada

A kényelem nagy úr. Az utóbbi években én is rászoktam a kényelmes, egyszer használatos törlőkendőke. Az év közben átváltottam azokra, amikre rá van írva, hogy elbomlóak, de azért az aggasztó, hogy a wc-be 2 db-nál többet nem szabad belőlük dobni. Szóval kényelem ide vagy oda, igyekszem minél kevesebbszer használni őket.

Öko tisztítószerek és kozmetikumok

A pékségbe elkerülhetetlen a meghatározott vegyszerek használata, azonban itthon évek óta öko tisztítószereket használok, és megint kihangsúlyozom, csak amiből lehet. Mert bizony annyira nem vagyok aszkéta, hogy ecettel takarítsak és az öko mosópor utáni koszosan maradt ruhák se jöttek be, sőt az alumínium mentes dezodor se…

Sokszor gondolkozom, hogy ugyan, mit ér egy egyén erőfeszítése ebben a témában, amikor egy gyár óránkénti károsanyag kibocsátása ezerszerese annak, amin én itt erőlködök. De a közösség egyénekből épül fel, az ország közösségekből, a világ pedig országokból. És nagyon szeretném, hogy a gyermekemnek és az ő gyermekének legyenek erdői, tiszta folyói és lehetősége a normális életre. Így hát környezetvédelem 2.0 nálunk indul. Remélem nálatok is!

49848420_334294524089248_6899468273549574144_n

Szép estét mindenkinek!

Sok szeretettel:

A Péklány

Környezetvédelem 2.0” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Kedves Péklány!
  Nagyon tetszenek az írásaid, ha Füreden járok biztos, hogy megkeresem a pékségedet. Gratulálok az elért sikerekhez, kívánom, hogy minden álmod teljesüljön.
  Kérdezni is szeretnék, a kovászos bagett receptedben rozskovász szerepel. Ha fehér kovásszal készítjük a mennyiségek nem változnak? Ma sütöttem a második kovászos kenyerem, nagyon szeretnék bagettet is készíteni és még sok mindent. Előre is köszönöm ha válaszolsz.
  Minden jót kívánok.
  Jó éjszakát.

  Kedvelés

  1. Kedves Gyöngyi! Köszönöm kedves üzeneted. Igen, a rozskovász kicserélhető fehérre és a mennyiségek nem változnak. Csak arra figyelj, hogy a fehér kovász hamarabb érik. Szép napot 🙂

   Kedvelés

   1. Köszönöm szépen válaszod.
    Kenyérsütő tanfolyamot nem akarsz tartani? Biztos lenne érdeklődő.
    Én is szívesen elmennék rá.
    Szép napot kívánok.😊

    Kedvelés

 2. Kedves Péklány!
  A kovászos kalácsnál az 1 tojás a tésztájába kell vagy csak a tetejére?
  Köszönöm ha válaszolsz.
  Szép napot.
  Üdvözlettel:
  Gyöngyi

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s