Hogyan sütök

Kovász suli – 1. rész

Ha beszerzésre került a befőttes üveg, a liszt és a csapból is folyik a víz, akkor bizony semmi sem áll útjába az elhivatott kovász készítőnek!

KM__3423

Teendők: 

 • Forró vízben, de leginkább mosogatógépben mossuk ki az üveget és szárítsuk meg.
 • Ha házimalommal dolgozunk, frissen őröljünk le 30 g bio rozst, ha nincs házimalmunk, akkor a boltban vásárolt teljes kiőrlésű rozslisztből mérjünk ki 30 g-ot
 1. nap:

Mérjünk az üvegbe pontosan 30 g bio rozslisztet és 30 g kovász indításlangyos vizet. Keverjük össze, egy szürkés-barnás masszát fogunk kapni. Az üveget zárjuk le, kissé tekerjük rá a fedőt, de ne teljesen szorosan. A kovásznak jót tesz, ha kap egy kis levegőt, mert onnan is begyűjti a mikro-organizmusokat. De az is fontos, hogy teljesen soha ne hagyjuk nyitva az üveget, mert a kovász teteje kiszárad – ahogy mi pékek mondjuk, lebőrösödik. Az üveget hagyjuk a konyhában a pulton, a 25-30 fok ideális neki, és most hogy nyár elején vagyunk, ez napközben meglesz.

2. nap:

Nagyjából ugyanolyan időpontban mint az első nap (ha reggel indítottuk a kovászt, akkor reggel, ha este indítottuk a kovászt, akkor este) kezdjük meg az “etetést”. Ez annyit jelent, hogy mindig ugyanannyi lisztet és vizet teszünk a korábbi masszához. Tehát ebben az esetben ismét 30 g lisztet és 30 g vizet keverünk a tegnap elkészített kovászhoz. Az üveget lezárjuk ugyanúgy, mint tegnap.

3. nap:

Elképzelhető, hogy 3. napra már egy-egy buborék megjelenik a kovászban, de ha nem, akkor sem kell megijedni. Etessük meg ismét a kovászunkat 30 g liszttel és 30 g vízzel, keverjük össze, zárjuk le az üveget a szokásos laza módon és legyünk biztosak benne hogy elég meleg van (25-30 fok) a kovásznak. kovász 3. napHa túlságosan lezártuk az üveget és párás az üveg belső fala, az nem jó. Ekkor lazítsunk az üveg fedelén.

Ezen kívül a 3. napon még egyszer (kb. 12 órával azután hogy az előző etetés megtörtént) etessük meg a kovászt a szokásos módon.

Az teljesen természetes, hogy a kovász kellemetlen, erjedt szagú, ne ijedjünk meg.

Figyelem, a kovászt nem szabad kóstolni az első 6-7 napban, csak utána, ha már “elkészült”!

4. nap:

Etessük meg a kovászunkat a mostmár mondhatjuk, hogy szokásos módon, kétszer. Ezen a napon már jó ha van buborék a kovászban.

5. nap:

Tapasztalni fogjuk, hogy a kovászunk elkezd élni, buborékos, és akár már meg is duplázhatja etetések között a mennyiségét. Innentől kezdve egy másik szabály lép életbe, az 1:1:1 szabály. Ez azt jelenti, hogy annyi g liszttel és annyi g vízzel kell etetni a kovászt, amennyi kovászunk van (grammban). Ez azért fontos, mert ha sok kovászt etetünk kevés liszttel és vízzel, nem lesz elég felhajtóerő vagyis buborék benne ahhoz, hogy a kenyerünket megemelje. Valószínűleg ezen a napon a kovászunk egy részétől meg kell szabadulni. Én azt tanácsolom, hogy hagyjunk meg belőle 50 g-ot és etessük naponta 50 g liszttel és 50 g vízzel tovább. Nyári melegben elkel a napi 2 etetés, télen amikor hűvösebb van, elég lesz a napi 1 etetés. A cikk további részében majd beszélünk a kovász tárolásáról és hűtőben tartásáról is.

kovász

6. nap:

Tegyük azt, amit az 5. napon.

7. nap:

Tegyük azt, amit a 6. napon, és valószínűleg a kovászunk készen áll a sütésre! Hurrá!

Ha nem sütünk a kovásszal azonnal, mert nincs még rutinunk, semmi gond. Kitartóan napi kétszer etessük a kovászt, amíg bátorságot nem gyűjtünk az első sütéshez. Érdemes kivárni ezzel egyébként a hétvégét, mert egy kovászos kenyér megsütése kb. 5-6 órát vesz igénybe majd.

Egy pár apró részlet, amin sok múlhat:

 • A befőttes üveg száján maradt kovászt töröljük le mindig. A kovász maga nem nagyon tud megpenészedni, ha rendesen tartjuk a savas kémhatás miatt, de az üveg szájánál más a helyzet, mert ott levegő is éri.
 • Ha túl sok már a kovászunk (később majd elsütjük, de az elején még nem fogjuk), öntsünk ki belőle. Fájó pont ez, de nincs mit tenni, kár szaporítani a kovászt ha nincs pékségünk, vagy nem 10 főre fogunk sütni.
 • Ha 5 nap után sincsenek buborékok a kovászban, akkor valamit nem jól csinálunk. Ellenőrizzük a szoba hőmérsékletét, a kimért mennyiségeket.
 • Ha nagyon ecetes szagú a kovász, akkor az azt jelenti, hogy éhes és hogy nincs elég meleg neki. Senkit nem akarok a homo-és heterofermentatív folyamatokkal zaklatni, így inkább ilyenkor öntsük ki a kovász fölösleges részét, és frissítsük 1:1:1 arányban és tartsuk 25-30 fokon.
 • Havonta egyszer cseréljük ki az üveget egy tisztára. Ilyenkor is a szokásos módon járjunk el, a kovász egy részét tegyük át az új, tiszta, száraz üvegbe és frissítsük 1:1:1 arányban.
 • Ha már jó erős a kovász, de viszonylag ritkán (hetente, két hetente vagy még ritkábban) sütünk, vagy elutazunk, a kovászt hűtőbe lehet tenni. Etessük meg a szokásos módon, zárjuk le az üveget és tegyük hűtőbe. Ha újra szeretnénk használni, vegyük ki a hűtőből és 1-2 napig etessük a megszokott módon.
 • Úgy tudjuk mérni, hogy a kovászunk elég aktív-e, hogy a befőttes üvegre egy gumit húzunk oda, ahol a tészta van amikor megetetjük. Ha 6-8 óra alatt a tészta térfogata megduplázza magát, akkor biztosan elég erős a kenyérsütéshez!

Tartsatok velem, következő cikkemben egy egyszerű kovászos kenyeret fogunk sütni, ahol lépésről lépésre megmutatom mit és hogyan kell csinálni!

Szeretettel:

a Péklány

Ami a szívemen, a számon.

Idő közben megjelent Péklány lettem című könyvem, melyben részletesen kitérek a kovásznevelésre, a kovászok fajtáira, jellemzőire, és persze sok kovászos receptet is megosztok benne veletek (kovászos pizza, kovászos kenyerek, kovászos piték, kovászos bobajka, kovászos galette, stb.). A könyvről itt találsz bővebb információt: www.peklanylettem.hu

Mockups Design
A könyv megrendelhető a www.peklanylettem.hu oldalon.

 

 

Kovász suli – 1. rész” bejegyzéshez 24 hozzászólás

 1. Hogyan kell a kovászt 25-30 fokban tartani az év bármely szakában? Mert ok, hogy nyáron ez sima liba, de ilyenkor max 23 fok van a lakásban.
  Az 5. napon, amikor belép az 1:1:1 arányú etetés, akkor hogy mérjük ki a meglévő kovász mennyiséget? Át lehet tenni másik üvegbe? Vagy alapból mérjük le az üveget még üres állapotában, és úgy számoljunk, hogy ezen a napon mennyi a töltősúly?
  A 7. naptól, amikor is elkészült a kovászunk, azt írod, etessük tovább, ha nem sütünk azonnal. Lényegében ezt már a szokásos módon az “örökkévalóságig” etethetjük? Tehát néha kivesszük a felesleget, és folytatjuk,életben tartjuk? Így kell elképzelni? Vagy ezt egy ideig lehet, de utána teljesen előröl kell kezdeni, hogy friss legyen?

  Kedvelés

  1. Kedves Anikó! Érdemes raditor közelébe tenni a kovászt (de nem rá), vagy amit én korábban csináltam, hogy a sütőt befűtöttem 30 fokra, aztán lekapcsoltam és éjszakára betettem a kovászt. Ez így jól működött. A kovászt nyugodtan tedd át másik üvegbe mindig, vagy ahogy írod mérd “vissza”. És igen, a kovászt a 7. naptól kezdve az örökkévalóságig etetjük minden nap kétszer. Ha naponta eteted, mindig friss lesz és nem kell újat kezdeni 🙂 Remélem sikerrel jársz!

   Kedvelés

 2. Kedves Orsi! Az útmutatásod alapján én is belekezdtem a kovász nevelgetésébe. Most vagyunk az 5. napon. Azt írod, most már megjelennek a buborékok. Szóval az enyémen nincsennek buborékok, vagy csak olyan kicsik, hogy nem látom :-), viszont szépen emelkedik. Nálunk a szaunában pihen, mert ott egyenletes a hömérséklet, 25-30 fok körül. Szóval, ha nincs is sok bubi, de szépen növekszik, akkor jó úton haladunk? Remélem sikerül a kovászom, mert megmondom öszintén, a bolti kenyerek ízetlenségét most már nagyon unom. Mióta a pék fiam süt itthon néha egy-egy kenyeret, megízleltük, milyen az igazi kenyér. További szép napot és nagyon írigykedek a fürediekre. 🙂

  Kedvelés

  1. Kedves Terézia, elnézést a késedelmes válaszért, az utóbbi időben kevesebb időm volt a blogra. Szóval azóta hogy van a kovász? Az emelkedés nem elég, kell hogy legyenek buborékok. A hőmérséklet jó, a napi 2 etetés megvan? Üdvözlettel, Zeliska Orsi Füredről 🙂

   Kedvelés

 3. Kedves Orsi!
  Én is szeretnék kovászt készíteni otthon. Amikor kiveszem a felesleget, akkor azután minden nap ki kell vennem? Vagy csak, amikor újra sok lesz? Ha kiveszek egy adagot, azt etethetem ugyanúgy másik üvegben?
  Lenyűgöző a blogod, meg minden, amit csinálsz. Gratulálok Neked! 🙂 Kár, hogy debreceni vagyok. 😦 De ha a Balatonnál járok, betérek Hozzátok is.
  Üdvözlettel: Évi

  Kedvelés

  1. Kedves Évi! Bocs hogy ilyen későn válaszolok. A felesleget minden nap ki kell venni, igen. Jó esetben elsütöd, de akár el is ajándékozhatod, vagy ha nincs jobb, kidobod. Mindig etetheted új üvegben, igen. Nagyon köszönöm a kedves szavakat, sok sikert a kovászhoz! 🙂

   Kedvelés

 4. Kedves Orsi!
  A 6. napon a feladat az , mint az 5. napon. Ezt úgy kell értenem, hogy megint kiöntöm a kovászt, hogy 50 g .maradjon és azt etetem meg 50 g liszttel és 50 g. vizzel? (1:1:1)
  a 7. napon ugyan ez a 1:1:1: szabály?
  Vagy rosszul értelmezem és a 6. nap után csak 1x vagy 2x etetem meg 50 g. liszttel és 50 g vizzel?
  Köszönöm a válaszod.
  Üdvözlettel:: Judit
  Nagyon szeretem a blogod.

  Kedvelés

  1. Kedves Judit! Azt jelenti igen, amit az először írsz, tehát mindig kiöntöd a kovászt, 50 g marad és azt eteted 🙂 És utána ez mindig így lesz a jövőben. Nyáron napi 2x, télen elég napi 1x 🙂 Vagy természetesen ennek többszörösei. Szép napot, hajrá a sütéssel! 🙂

   Kedvelés

 5. Kétféle kovászt kezdtem mazsolával, egy fehér lisztes plusz teljes kiőrlésűt és egy rozslisztest, kis mennyiségekkel. 7. nap van ma ,buborékok vannak viszont nem tűnik úgy hogy emelkedne-süllyedne. Ez azt jelenti, hogy nem jó? Nem fogom tudni használni? Válaszodat előre is köszönöm!

  Kedvelés

  1. Kedves Noémi! Korábban telefonról válaszoltam, de most sehol sem látom a válaszomat. Szóval az a helyzet, hogy nem tudom hogy mazsolával indított kovász hogyan fog viselkedni. Én mindig lisztből és vízből indítom, az kiszámítható és annak a működését jól ismerem. Azóta mi történt a kovászoddal?

   Kedvelés

 6. Kedves Péklány,
  Olvasom a blogodat, a hűtőben lévő kovászt mindennap etetni kell? Nem elég egy héten egyszer? Az enyém most 25 g kovász, 100 g víz és 125 g Liszt van a hűtőben, ha ma veszek ki belőle a maradékot megint ugyanannyival etetni kell? Egy tanfolyam jó lenne.?
  Köszönöm ha válaszolsz.
  😊

  Kedvelés

 7. Szia Péklány,
  Ősszel nehezen összehoztam az 1. kovászom, de szegény nem élte túl a hűtőben tartást, pár hete ki kellett dobjam 😦 azóta 6-7 próbálkozásom kudarcba fulladt, nem értem miért.. gyönyörűen buborékok baj, de a 3.-4. Etetes után nem nőnek tovább és nem ecet szagúak de irtó gyomorforgató savanyú büdösek… nekem ez a mostani az össze keverés után 24 órával duplájára emelkedett, 1. etetés után (a mostani teljesen a Te recepted alapján) a triplájára emelkedett (60g víz 60g TK bio rozs, fürdő szoba szekrény 25 fok)… tudom az sem jó ha gyorsan emelkedik , de hogy fogjam vissza? Illetve etessem akkor most rögtön naponta 2x? És mit csinaljak ha megint kipurcan (= nem no tovább és büdös 😦 :()
  Sírni tudnék, olyan finom kenyereket sütöttem, úgy szerettem a kovaszomat 🙂
  Köszönöm és további szép napot

  Kedvelés

  1. Szia Betti! A kovásznak nem szabad büdösnek lennie 😦 1. etetés alatt mit értesz? Amikor már érett a kovász és utána? Vagy rögtön az elején amikor elindítod? Tiszta az üveg? Szerintem ne zárd le a befőttes üveg tetejét (had szellőzzön) és hozd ki a konyhába, mostmár ott is megfelelő a környezet. És etesd kétszer naponta. És nyugodtan küldj fotót. És írd le pontosan, hogy mit csinálsz az első 7 napban és utána. Akkor talán kiderül mi a baj. Minden apró részlet fontos, szóval mindent írj meg.

   Kedvelés

 8. Ui: legszívesebben elküldeném a fotót 1 etetes után, 4-5 mm buborékok vannak benne és a befottes üveg több mint feléig emelkedett …
  annyira gyönyörű 🙂

  Kedvelés

   1. Szia, köszönöm szépen a gyors választ. Itt vhogy nem tudok fotót beilleszteni illetve délelőtt nem tudtam de megnézem megint majd alaposan, hátha csak béna vagyok.. 😀
    Két napja péntek este kevertem be 30:30g kovászt, ami 24 óra múlva már szép buborékos lett. Itt jött az 1. Etetes, 30:30g, na és vasárnap reggelre, 12 óra múlva lett háromszoros nagy emelkedett szép buborékos…. miután írtam neked meg is etettem 60:60g, na és kevesebb mint 6 óra alatt betöltötte az egész üveget 😳🙈 erre be is kevertem egy sima Fehér kovászos kenyérbe, attól tartva h újra “behal” a kovaszom… kifőzött az üveget, a víz kellemes langyos és azért tettem most a fürdőbe mert mi este alvás előtt szellőztetünk és kikapcsoljuk a fűtést és reggelre a konyha pult legtetejen, de a konyha szekrényben és a sütőben is 22 fok alá esik a hőmérséklet. Arra gondoltam h fazott eddig a sok próbálkozásom és azért nem nőtt tovább… 3-4 etetes után egyszerűen nem jött több bubi, hiába kevertem be megint 1:1 arányban, tettem mikroba forralt vizes bögre melle, egyiket sem tudtam “újra éleszteni”… 😦
    Ausztriában élünk, jó minőségű a Liszt, nemet nyelvű oldalakon is kutattam, sehol nem
    Találtam megoldást h ilyen gyönyörű indulás után miért purcan ki 😦
    De a mai kenyér élesztő nélkül is elég szépen megemelkedett, csodás finom ropogós a héja, picit savanykásabb mint amit a “hűtős anyakovaszbol” sütöttem …

    Kedvelés

   2. Szia! Nos, a kovászt onnantól kezdve, hogy elindítod vízből és lisztből (semmi másból), 6-7 napig nem szabad kóstolni és használni. Olyan erjedési folyamatok vannak benne, amik nincsenek még kész. Szóval ilyenkor semmiképpen se használd! Furcsállom hogy feljön, ugyanis ahhoz hogy megfelelően kialakuljanak a baktériumok, savak, kémhatások, több idő kell. Másik kérdés – ugye mindig kidobod amit nem használtál fel? Tehát az üvegben a régiből 30-g-ot vagy 60 g-ot hagysz csak, és azt eteted fel? Az is lehet a baj, hogy nem elég nagy az üveg. 1 L-es üveget használj legalább. Nem a hőfokkal van a baj, hanem azzal hogy még nem érett a kovászod. Legalább 6-7 napig folyamatosan etesd úgy, hogy az üvegbe mindig csak annyit hagysz, amit tovább etetsz. Így nem szaporodik túl és kialakul az amivel már tudsz sütni. Ezért nem ment tovább 3-4 napnál 🙂

    Kedvelés

 9. Hali!
  tegyük fel hogy van egy kovászom kb 100 gramm azt napi 2 szer etetem az 5. nap után és a 7. nap után használható lesz. Naponta a felét kiszedem belőle( elsütöm). az etetés 1.1.1. arányba megy tovább. kérdésem a következő. Másnap azt a kovászt amit előtte való nap megetettem, használhatom? vagy vele is kell várni egy hetet mint a legelején? esetlegesen ha nem sütök és a felét amit levettem elrakom nem kidobom a kovásznak (megpróbálom a hűtőbe életben tartani)akkor az is használható vagy mindenféleképpen kuka? Ha valamit elrontanék esetleg, lenne bármilyen egészségügyi baj belőle, ? köszönöm a válaszod.

  Kedvelés

  1. Kedves Attila! Az 1:1:1 arányú etetés mindig a megmaradt részre vonatkozik. A többit az első 6-7 napban ki kell dobni mindenképpen. A folyamatosan etetett kovászból, amikor a csúcson van (etetés után kb. 8-14 órával), lehet sütni. Ki kell venni belőle annyit, amennyire szükség van a recepthez, és a maradékot kell újra feletetni 1:1:1 arányban. Ha nem csúcson lévő kovásszal dolgozik, az eredmény nem lesz kielégítő (lapos kenyér, keletlen kenyér, sületlen kenyér, egyenetlen buborékok). A megmaradt részt nem érdemes életben tartani, mert a végén annyira sok kovász lesz, hogy már az egész hűtő tele lesz 🙂 Érdemes csak egyet figyelni, etetni. Ajánlom az új könyvem, ahol az összes ilyen könyvre választ kap: http://www.peklanylettem.hu.
   Szép napot, Zeliska Orsi

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s