Eszközeim

Bluice-olok vagy mi…

A nyár folyamán azt mondhatom, hogy igazán elmerültem a Sage turmixgép (blender) használatában. Elképesztően új ízeket és színeket tudtam kihozni egy-egy gyümölcsturmixból, és a gép minden lehetséges alternatív felhasználási lehetőségét kipróbáltam (hideg krémleves, jégdarálás, koktél, sorbet). De ahogy eljött az ősz, már nem nagyon kívánjuk a hideg italokat. Ilyenkor inkább frissen préselt gyümölcs- és zöldségleveket szoktunk fogyasztani, és krémleveseket. Miután annyira elégedett voltam a Super Q-val, reménykedtem, hogy lehetőségem lesz kipróbálni a Sage Bluicert. És igen, lett!

Izgatottan bontottam ki a dobozt.

Előbújt a gép, megannyi alkatrésszel. Ami rögtön látszik, itt aztán minden igazi anyagból készült. A kancsó vastag, karc- és BPA mentes tritan anyagból van, rajta cseppmentes fedő, külön betöltőnyílással, melyre a vákuum fej is csatlakoztatható. A kancsó kiöntőjéről sem feledkeztek meg, ehhez is tartozik egy külön zárókupak. A titániummal megerősített késrendszer örök darabnak tűnik. Világos, hogy a többi Sage készülékhez hasonlóan itt is nagyon átgondolt a koncepció, és egy olyan készülékkel állok szemben ami maximálisan a kényelmemet és a biztonságomat szolgálja. Merthogy nem tudom becsípni vagy ledarálni a kezem. Szóval nem holmi olcsó kínai cuccról van szó. Minden passzol mindenhez, és persze elképesztően jól néz ki ez a kütyü.

Juicer + Blender = Bluicer

Először nem volt világos, hogy mi is az a Bluicer. De aztán rájöttem: a gyümölcsprés és a turmix (smoothie készítő) kombinációja. De ez nem csak azt jelenti, hogy a gép két funkcióval is rendelkezik, hanem azt is, hogy a két funkciót ötvözni lehet az intenzívebb színek-ízek-aromák érdekében.

Gyümölcsprés – vagyis Juicer: a kettő közül a gép egyik fő funkciója a gyümölcs-, és zöldségpréselés. A gép legnagyobb ígérete a “Cold spin technology”, vagyis hogy préselés közben az ital nem melegszik fel. Még “házimalmos” ismereteimből tudom, hogy 40 fok körül a vitaminok elkezdenek elégni, ezért fontos, hogy a kés/prés melegedés nélkül dolgozzon. A majdnem 9 centis betöltőnyíláson nagy gyümölcsdarabok is beférnek (cékla, alma). A nagy, digitális kijelző mutatja, hogy hányas fokozaton megy a prés, amit mi szabályzunk a felhasznált gyümölcstől függően (ehhez való a kis táblázat). A kipréselt italt vagy a turmix kancsóba engedjük, vagy közvetlenül pohárba, a rostok pedig a gép hátuljára erősített gyűjtőedénybe kerülnek.

Turmix – vagyis Blender: a másik funkció a nagysebességű turmixolás, mely alkalmas smoothie-k, tej-, vagy növényi tej alapú turmixok, jégkásák, krémlevesek, és darált jég készítésre. És persze ebben is automata mosó program van, aminél jobb dolgot nem nagyon tudok elképzelni. A 1,5 literes kancsót egy mozdulattal tudjuk csatalkoztatni a talphoz. A gépen 5 féle automata program van (zöld smoothie, smoothie, jeges koktél, jégdarálás, automata tisztító program), de természetesen magunk is állíthatjuk 10 fokozatban a turmixolás sebességét.

Bluicer: a kettő ötvözete, amikor a frissen préselt lét ráengedjük a turmixolandó zöldségekre és gyümölcsökre annak érdekében, hogy egészen új állagú italokat, leveseket, koktélokat kapjunk…ilyet eddig még én sem csináltam!

Na de nézzük, hogy mindez hogy működik a gyakorlatban. Először a préselés, aztán a turmix, később a leves, és végül a bluicer funkciókat teszteltem.

Juicer – préselés:

Egymást követően két két különböző italt készítettem, az egyiket azonnal megittuk, a másikat pedig a vákuum fej használatával eltettem másnapra.

 1. Ananász-cékla-gyömbér-narancs-alma lé (kb. 4 dl lesz belőle)

Hozzávalók:

 • 4 narancs
 • egy kb. 4 cm-es gyömbérdarab
 • 1 alma
 • 2 kisebb bio cékla
 • 1 ananász

A hozzávalókat megpucoltam, a gépet bekapcsoltam. Először a puhább gyümölcsökkel kezdtem, vagyis a naranccsal, majd az ananásszal. A betöltőnyílásba gyorsan bedobtam a gyümölcsöt, majd a lenyomó eszközzel lenyomtam (ha nem tettem rá, kifröcskölt). Ezután erősebb fokozatra állítottam a gépet, és bedobtam az almát, majd a céklát és a gyömbért. A tapasztalat az volt, hogy mire a következő darab gyümölcsért nyúltam, már ki is folyt a lé a kancsóba. Szóval a gép elképesztően gyorsan dolgozik. A különböző levek sűrűségüknél fogva szétváltak, ezért a gép tetejéről levettem a préselő alkatrészt és a kancsót feltettem a helyére és lassú fokozaton 30 másodpercig kevertem (blender funkció). A gyümölcslé elképesztően szép színű, intenzív illatú és elképesztően intenzív ízű volt.

2. Spenót-zeller-cékla-alma-narancs-gyömbér (kb. 6 dl)

Hozzávalók:

 • 2 szár zeller
 • egy 6 cm-es
 • 3 lédús alma
 • 4 lédús narancs
 • 4 szál bio répa
 • 1 nagyobb bio cékla
 • egy marok friss spenót levél

A hozzávalókat meghámoztam és a fent leírtaknak megfelelően jártam el ismét. Most több kemény zöldséget használtam, és a gép mindegyikkel elbánt. A cékla erős színe miatt a lé nem lett sajnos zöld (merthogy nagyon szeretem a zöld italokat), de ízben nagyon intenzíven éreztem minden egyes hozzávalót. A léprés funkció kipipálva.

Vákuum fej

A vákuum fej lényege az hogy a kancsóban lévő levegőt kiszívjuk, így a gyümölcs-, és zöldséglé nem tud oxidálódni, így az nem veszít vitamin tartalmából és ízéből, és a színét is megtartja. Ezt különösen akkor érdemes használni, ha a levet előre készítjük el és éjszakára hűtőbe tesszük. Leveseknél is érdemes haszálni egyébként a vákuum fejet (ezt már a Super Q turmixnál megtanultam), mert kiszívja a buborékokat a levesből és az sokkal homogénebb állagú és intenzívebb színű lesz. Szóval a vákuum fejet csatlakoztattam a kancsó tetejéhez, megnyomtam a tetején lévő gombot és az automata módon kiszívta a levegőt. Ahogy elkészült, minden nehézség nélkül levettem a kupakról a vákuumot. A levet másnap reggel fogyasztottuk el. Ugyanolyan volt, mintha frissen préseltem volna! Intenzív, tápláló, rostmentes reggelik volt!

Blender – turmixolás:

Kicsit nehéz most turmixolandó gyümölcshöz jutni, de itt egy helyi zöldségesnél kaptam epret, és az ablakban mindig van bazsalikom. Egy mandulatejes turmixot készítettem.

Epres-mandulatejes-bazsalikomos turmix:

Hozzávalók:

 • 250 g friss eper
 • 10 level friss bazsalikom
 • 3 dl mandulatej

Az epret megmostam, és a többi hozzávalóval együtt a turmixkancsóba tettem. Elindítottam a smoothie programot, és 1 percnél rövidebb idő alatt már meg is volt az ital. Itt nem tudok nagy csodákról beszámolni, hiszen a Sage turmix funkcióját már ismerem a Super Q-tól. Gyors és profi a készülék, tökéletes a végeredmény. Talán annyi, hogy a Super Q kancsójából könnyebb kiönteni a turmixot, mint a Bluicer-éből, de lehet hogy más ezt nem így gondolja.

Brokkoli krémleves vákuum fejjel:

Hozzávalók:

 • 1 fej brokkoli
 • 350 g főzőtejszín
 • 1 evőkanál só
 • frissen őrölt bors ízlés szerint
 • kovászos kenyér kockák 🙂

Ennek a gépnek nincs külön leves programja, mint a Super Q-nak, de mivel 1,5 literes kancsó van hozzá és ez egy turmixgép, gondoltam kipróbálom, mennyire alkalmas krémleveskészítésre. A brokkolit megmostam, a torzsáról a szárakat levágtam és megpároltam. A megpárolt zöldséget beletettem a turmix kancsóba, hozzáadtam a tejszínt, a sót és a borsot, a vákuum fejjel kiszívtam a levegőt, majd elindítottam a green smoothie programot. Elvileg ez a program a darabosabb, szálasabb zöldséget is tökéletesebben aprítja. A végeredménnyel nagyon elégedett voltam. Tényleg nincsenek elérhetetlen részek a kés számára, és a turmixolás-pulzálás váltakozásával, amit a program csinál, tökéletesen keveredik a tejszín a zöldséggel, és nem maradt semmilyen aprítatlan zöldség a levesben. És a vákuumnak köszönhetően nem lett buborékos a leves. És persze ismét a meglepetés erejével hatott egy sima botmixeres turmixoláshoz képest az élénkzöld szín és sokkal intenzívebb íz!

A mosó funkcióról: hasonlóan a Super Q-hoz, ezen a gépen is van automata mosó program (csak a turmix kancsóhoz, a prést kézzel vagy mosogatógépben lehet mosni). Feltöltöttem vízzel a koszos kancsót, kb egy fél kávéskanál mosogatószert tettem hozzá és elindítottam a programot. A Sage-től megszokott módon, nem volt más dolgom, mint kiöblíteni a kancsót tiszta vízzel és szárazra törölni. Az élmény megfizethetetlen! 🙂

Bluicer – turmix és juice egyben:

Bevallom, fel kellett keresnem a gyártó weboldalát, hogy recepteket keressek, mert magamtól nem voltam túl fantáziadús ebben a számomra teljesen új témában. Elsőre 3 receptet próbáltam ki: két smoothie-t, és egy levest. 🙂 Hadd mondjak elöljáróban annyit, hogy máris megmozgatta a fantáziám ez a funkció és azt hiszem, sok saját recept is fog születni a jövőben.

1. Avokádó-uborka zöld smoothie

Hozzávalók:

 • fél érett avokádó húsa
 • 1 evőkanálnyi dió
 • fél teáskanál őrölt fahéj
 • fél vaníliarúd kikapart belseje
 • egy evőkanál méz
 • 100 g fagyasztott bébispenót
 • 3 közepes méretű alma
 • 1 egész hámozott uborka
 • 100 ml víz

Az avokadót, a diót, a fahéjat, a vaníliát, mézet és a spenótot a turmixkancsóba tettem. A gépre ráillesztettem a prés fejet (imádom ezt a fém rögzítő kart a gép talpazatán), és a kivezető csövet a turmixkancsóhoz illesztettem. Az almát a léprés nyílásába helyeztem és 10-es fokozaton elindítottam. Ezután az uborkával folytattam, amit 4-es sebességen préseltem. Azt nagyon praktikusnak találom ezen a gépen, hogy van Pause gomb, tehát ameddig újratöltöm a nyílást, leáll a gép és nem spriccel ezer felé. Ezek után a prés fejet leszedtem a gépről, és helyére a turmixkancsót tettem, majd elindítottam a Green smoothie programot.

Vélemény: sosem ittam még avokádó és uborka smoothie-t. Zellerrel, spenóttal már többször próbálkoztam és nagyon megkedveltem őket smoothie-ban, és persze szeretem az uborkát külön és az avokadót külön, de mindkettőt szilárd formában… De ha már bluice-olok, akkor kilépek a komfort zónámból, gondoltam, és nem bántam meg! Sőt! Ez a sok, elsőre össze nem illő színű- és állagú fűszer, zöldség és gyümölcs egészen elképesztően harmónikus ízélményt adott.

2. Ananász-mangó shake

Hozzávalók:

 • 1 mangó
 • 1 banán
 • 125 ml hideg tej
 • 1/4 ananász
 • 2 narancs

A “szokásos” (az első két recept alapján mondom ezt :)) módon a turmixkancsóba tettem a banánt, a tejet és a mangót. A gépre felhelyeztem a léprés fejet, és a narancsokat lepréseltem 2-es fokozaton. Ezek után az ananászt préseltem le, 10-es fokozaton. Ezután eltávolítottam a prést fejet, és a kancsót rátettem a gépre, majd elindítottam a smoothie programot.

Vélemény: a hagyományos, Super Q-ban készített trópusi jellegű smoothie-hoz képest megint sokkal intenzívebb ízt, selymesebb állományt kaptam. Lenyűgöző a különbség attól, hogy bizonyos gyümölcsöknek csak a levét, míg másoknak a teljes egészét teszem az italba. Fantasztikus találmány, tényleg csak gratulálni tudok fejlesztőknek hozzá. És a tudat, hogy a vitaminok mindemellett jobban hasznosulnak, külön extra élményt ad.

3. Gyömbéres-chilis sütőtökleves kesudióval (4-6 tányér)

Hozzávalók:

 • 2 zöld alma
 • 30 g friss gyömbér
 • 150 ml olíva olaj
 • 1 nagy méretű hagyma
 • 1 gerezd fokhagyma
 • 1 teáskanál őrölt chili
 • 750-800 g sütőtök, meghámozva, felkockázva
 • 400 ml alaplé
 • só és bors ízlés szerint
 • kesudió tálaláshoz

A zöldalmát és a gyömbért a léprésbe tettem és 10-es fokozaton lepréseltem. Egy fazékba az olíva olajon megdinszteltem a felaprított hagymát. Hozzáadtam a fokhagymát, a chili port és megfuttattam egy pillanat alatt. Vigyáztam, nehogy megégjen! Ezek után hozzáadtam a sütőtököt, a kipréselt almalét és az alaplét, majd kb. 20 perc alatt megfőztem fedő alatt. Ezek után hagytam valamennyire kihűlni, majd amikor már nem volt forró, a turmix kancsóba tettem és 6-os fokozaton turmixoltam. Ezek után visszaöntöttem a lábasba, sóval és borssal ízesítettem, majd tálaltam.

Vélemény: eddig azt hittem, hogy éttermi élményt csak étteremben lehet átélni, vagy olyan barátunknál vendégségben, aki szakács. Nem gondoltam, hogy én is képes vagyok ilyenre! Amennyire lenyűgözött a hagyományos krémleveseknél a Super Q, ahhoz képest még egy szintet sikerült ugrani a Bluicerrel! Nem kellett hozzá más, csak egy nagyon extra recept és ez a gép. Egyszerűen lenyűgöző ez a leves és a Bluicer!

Összegzés: a Sage Bluicer elvárások felett teljesített nálam. Nehezített pálya volt, mert a többi készülék már nagyon magasra tette a mércét, de a Bluicer még ezeken is túltett. Tökéletes az anyaghasználat, minden a felhasználó kényelmét szolgálja, biztonságos a géphasználat és profi a koncepció. Tényleg mindig van feljebb…Ismét egy olyan géppel találkoztam, ami a legmagasabb gasztronómiai élményeket képes a konyhámba varázsolni…Nem, én vagyok képes rá ennek a gépnek a segítségével. És ez lenyűgöző.

Negatívumok: konkrét negatívumot nem tudok írni, talán ami 10-ből csak 9 pontos, az a kancsónak a kiöntő nyílása. Nem a legjobb helyen van, de mivel a lének bele kell egy magasabb helyről folynia, én sem tudnám jobb helyre tenni.

További információk, vásárlás a Natur Projekt webshopban.

Sok szeretettel:

A Péklány

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s