Balatonfüred · Eszközeim · Receptjeim

Mitől igazán “Super” egy turmixgép?

Évekkel ezelőtt, amikor ellátogattunk a Salzburgi Malom Manufaktúrába, a tulajdonoshölgy elmondta, hogy a jövő a „blenderekben”, vagyis a nagyteljesítményű turmixgépekben rejlik. Aki egészségesen akar étkezni és ezt az átlagnál komolyabban veszi, annak kell otthonra egy turmixgép…Persze, egy újabb nagy gép ami helyet foglal, azért hogy egy héten egyszer igyunk egy eperturmixot…nagyjából ezt gondoltuk a férjemmel és pihentettük a témát.

A következő években nem merült fel az igény nagyteljesítményű turmixra a háztartásunkban. Igaz, hogy a botmixer és a 2 dl-es mini turmixgép minden egyes használata után morogtam, hogy darabos a krémleves, nem homogén a turmix, felragad a gép oldalára a mag és egyéb darabkák… Az elmúlt 1-1,5 évben viszont sokat változtak a főzési szokásaim. Többször főzök, de inkább olyat, ami után nem kell mosogatni. Nem tudom ti hogy vagytok, de nálunk minden étkezés után olyan a konyha, mintha egy cunami söpört volna végig. Szóval kevesebb félét, de különlegesebbeket próbálok főzni. Bátran használok koriandert, kardamomot, mentát, zsályát, pirított magokat és ezeknek akár egész furcsa kombinációit eperrel, mangóval, ananásszal. Amióta megvan a kontakt grillem, bátrabban próbálok ki olyan húsokat, amit korábban meg sem mertem volna sütni (lazac, T-bone, nyaksteak, angus húsok), és megspékelem salátákkal, grill zöldségekkel, szószokkal. Mindent kipóbálok, ami gyors, egészséges, látványos, finom, és nem kell utána sokat rámolni. 

Egyre gyakrabban nézegettünk egy bizonyos turmixgépet. Érlelődött a gondolat, majd egy kialvatlan éjszaka után a vasárnapi ebéd készítés botrányba fulladt a spárgalevesnél, közöltem Csabával, hogy eljött az idő. “Azonnal kérek egy gépet! De nem akármilyet! Jöjjön a legjobb turmixgép! Nem vagyok hajlandó spárga szálakat kihúzgálni a számból a tányér felett (nem, nem azért mert fás volt), és nem fogom magam megégetni (még itthon is 🙂 ) leves meregetés közben, mert a kisturmix egyszerre csak 2 dl-t tud, és pláne nem fogok egy egyszerű leves után 3-4 edényt elmosogatni.”

Így hát egyik nap meghozta a futár a Sage Super Q-t. Bevallom, már a doboza lenyűgözött. Mint egy Apple készülék…Ahogy végig néztem, mi mindent tud, elszégyelltem kicsit magam. Hogy is gondolhattam korábban, hogy ezzel csak krémlevest és turmixot fogok csinálni. 

Ahogy megláttam, mennyi mindenre alkalmas ez a gép, teljesen izgalomba jöttem. ÉSSS a gép elmossa magát. De erről majd később. 

Tehát a kicsomagoláskor a képeknek megfelelően egy robosztus, 2400 wattos motort rejtő aljzat került elő, egy nagy kancsóval, annak a fedelével amin egy külön betöltő nyílás is van, hogy menet közben is lehessen pótolni bármelyik hozzávalót, illetve egy kisebb turmixfej, hozzá egy hordozható pohárral és egy spatula. 

A gépen 5 fix program van: smoothie (hagyományos turmix), zöld smoothie (olyan összetevőkhöz ajánlják, amiket különösen nehéz leturmixolni, pl. zeller, spárga, cékla, mango, stb. mert fásak vagy szálasak, vagy nagyon kemények, és ez a program mégis homogénre és krémesre turmixolja), jég darálás, jeges desszertek, és krémlevesek (ez fel is melegíti a levest, és a program végén átkeveri, hogy ne legyenek buborékok benne, de nem főzi meg az alapanyagot). Ezen felül a gépen van egy tekerőgomb, amin 6 fokozat található: keverés, darálás, aprítás, turmixolás, pürésítés, őrlés. Ezzel szabadon lehet próbálgatni a magvajakat, szószokat, mártásokat (végre tudok vadast csinálni) és mártogatósokat.

És persze az automata tiszító programnak van külön gombja. Minden megállítható, újraindítható. A kijelző mutatja, hogy milyen program fut, mennyi idő van belőle hátra. Rögtön világos lett: ez a turmixgép tényleg a legjobb!

A következő recepteket próbáltam ki az első héten. Az egyes programok tapasztalatait a recepteknél írom le. 

Eper-banán turmix (smoothie program)

Hozzávalók:

 • 2 banán
 • 300 g eper
 • 3 dl mandulatej
 • 1 teáskanál azték zsálya (chia mag)

Legelső használatnál mégiscsak egy jól bevált klasszikust próbáltam ki. Gondoltam inkább figyelek a gépre először, és próbálom megérezni a különbséget a jól ismert összetevőknél. Legelső megfigyelésem, hogy ez a gyártó nem viccel. Robosztus az alapzat, és robosztus (de semmiképpen sem nehéz) a kancsó. Minden a felhasználó kényelmére lett kifejlesztve. A kancsó tökéletesen és könnyen illeszkedik a talapzatra, a kancsót mind a 4 oldalról rá lehet illeszteni, a fedő tökéletesen zár és a kis nyílás egy mozdulattal kinyílik, majd vissza, ha valamit pótolni szeretnék. Nos, a kés rendszer is elég komoly, azon kívül, hogy rozsdamentes acélból van, azt ígérik, hogy 300 km/h sebességgel dolgozik. 

A gép indításánál a kis berregőmhöz képest nagyon hangosnak tűnik, de persze ez olyan mint amikor az Ankarsrumot kezdtem el használni. Valamit valamiért. Ez hangos, de valami elképesztő gyors és precíz. Fél perc alatt olyan gyönyörű és tökéletesen homogén turmixot kaptam, mint még soha. Az eper magjai nem ropogtak a fogam alatt. Mind amellett, hogy ez a gép gyönyörű és úgy tűnik okos, a legegyszerűbb próbát kiállta. Na de mi a helyzet a mosó programmal?

Ahogy a használti utasításban írják, 1-1,5 liter víz és 1 evőkanál mosogatószer kell a kancsóba és már mehet is a mosóprogram. Ismét pulzáló késforgás, aztán egyenletes. Lehet, hogy kicsit megszaladt a kezem és több lett a mosogatószer…De sebaj. A sok hab alatt teljesen tiszta a gép! Kiöblítettem folyó víz alatt a kancsót és már tiszta is. Mondhatnám, engem már megvettek, de lássuk mit tud a többi program. 

Mango lassi (zöld smoothie program)

Hozzávalók:

 • 2 db érett mangó
 • 1 zsíros görög joghurt (aldisat használtam)
 • 2 dl rizstej (legyen hideg)
 • 1 evőkanál méz
 • egy késhegynyi őrölt kardámom
 • díszítésnek a kertben található zöld (most éppen citromfű)

Kíváncsi voltam, hogy a kisebb fej is ugyanolyan szépen turmixolja-e az egyébként szálas mangót. A késrendszer ránézésre ebben az egységben is pont ugyanolyannak tűnik. A gyümölcsöket megpucoltam, és a többi hozzávalóval együtt a kisebb méretű turmixba tettem. A gépnek mindösszesen 30 másodperc kellett, hogy elkészítse az italt. Ez az idő arra nem volt elég, hogy kiszaladjak a citromfűért. 

Legnagyobb meglepetésemre az ital állaga és íze teljesen olyan volt, mind amit az indiai étteremben szoktunk kérni. Csodálatosan homogén, fényes tetejű volt a lassi. A kések ugyanolyan gyorsan (300 km/h) sebességgel forogtak, az italban nem voltak buborékok, darabkák és szálak. Ezt biztos, hogy sokszor elkészítjük majd. Mostmár egészen biztos vagyok benne, hogy ez a legjobb smoothie készítő gép!

Egyébként a kisebb fejjel nem lehet a leves-, és a jégdaráló programot használni, de ez végül is logikus.

Spárga krémleves (soup program)

Hozzávalók:

 • egy csomag, kb. 500 g spárga
 • 2 dl víz vagy alaplé
 • 350 ml tejszín
 • Só, bors
 • Parmezán forgács

Most ugrik a majom a vízbe, gondoltam. A spárgát gőzben megpároltam (minden zöldséggel ezt szoktam csinálni), majd megvártam míg egy kicsit kihűl. Bár a Sage gépben van túlmelegedés elleni védelem, azt írják hogy nagyon forró összetevőt nem szabad beletenni. Szóval a kihűlt spárgát és a tejszínt beletettem a nagy turmixkancsóba és elindítottam a leves programot. A program körülbelül 5 és fél percig megy. A gép hol pulzálva, hol gyorsan keverve működik, váltogatja a tempót. Az utolsó 10-20 másodpercben pedig már csak lassan keveri, hogy a keletkezett buborékokat kikavarja a levesből. Ami szokatlan, hogy a kancsó oldalára semmi sem ragad fel. Olvastam, hogy ez úgy lett kialakítva, hogy a kés számára nincsenek elérhetetlen területek, de meglepő, hogy ez ennyire működik. Az igazi meglepetés akkor jött, amikor a kancsóból kiöntöttem a levest a tányérba. Soha ilyen krémes levest még nem láttam, vagyis ha igen, akkor az luxus étteremben volt. Nem „potyogott”, nem volt az alja sűrűbb. Látványnak is kiemelkedő volt: sokkal zöldebb lett a leves és szép fényes. És az íze…Valami elmondhatatlanul finom lett! Sokkal intenzívebben jöttek elő az ízek. Vajon attól, hogy teljesen szét lett turmixolva a zöldség? Vagy jobban lett elkeverve a tejszínnel? Csak nyammogtuk, ízlelgettük és el voltunk ájulva az élménytől. A leves hőmérséklete pedig szintén tökéletes volt. Kellően meleg, de nem túl forró. Röviden összefoglalva: éttermi élményt kaptunk itthon mind ízben, mind állagban.

Brokkoli krémleves (soup program)

Hozzávalók:

 • 1 fej brokkoli
 • 350 g tejszín
 • 1 dl víz
 • Só és bors
 • Bacon chips

Annyira kíváncsi voltam, hogy csak a spárgalevesnél volt ennyire kiemelkedő a különbség, vagy más krémleveseknél is ugyanezt tapasztalom. A brokkolit megmostam, megpároltam, majd a turmixba tettem és a leves programon elkészítettem. Az eredmény ismét meglepő volt: elképesztően krémes, fényes, homogén, gyönyörű és intenzív ízű leves. Ezentúl szóba se jöhet, hogy a krémlevest ne ebbe készítsem. 

Fekete erdő-banán sorbet (ice dessert program)

 • 200 g fagyasztott gyümölcs vegyesen (áfonya, szeder, ribizli)
 • 1 érett banán
 • 1 dl mandulatej
 • 1 evőkanál azték zsálya

Nem pontosan tudtam, hogy az ice dessert mit jelent. Merthogy az én olvasatomban lehet jégkása, lehet sorbet és lehet jeges turmix is akár…Vettem fagyasztott fekete erdő mix-et, amiben vegyesen áfonya, piros ribizli és szeder van. Fagyosan 200 g-ot beletettem a Sage turmixba, volt egy érett banánom, amit már el kellett használnom, és öntöttem hozzá egy kis mandulatejet, tettem bele egy kanál azték zsályát, majd elindítottam a programot. Viszonylag gyosan elkezdett kialakulni egy bordó színű massza vagy kása. Sorbet! Ez Sorbet lesz! A pár perces program után egy csodálatosan fényes, jeges gyümölcsdarabokat egyáltalán nem tartalmazó gyümölcsfagyi-sorbet kaptam. Intenzív színek, intenzív illatok jellemezték. Kanállal ettem, tehát ez véltelenül sem jégkása vagy jeges turmix lett. És ami meglepő volt, hogy a maradékot bevittem a pékségbe, és még 1,5 óra után is az edényben „állt” a sorbet. Nem folyósodott el. Azt hiszem, idén ez lesz itthon a sláger desszert.  

Pina colada koktél (jégdarálás, majd smoothie program)

 • 1 ananász
 • 1 dl vegan manula-kókuszlikőr
 • 4 dl kókusztej
 • 10 db jégkocka

Eredetileg a hétvégén vitalizáló turmixot akartam csinálni, még az ananászt is megvettem hozzá, de hát… szombat délután jutottam a konyhába, akkor viszont már inkább úgy döntöttem, hogy kipróbálom a likőrt, amit nemrég kaptunk egy jó barátunktól. A Sage Super Q megint lenyűgözött. Először fantasztikus állagú jeget darált, majd ahogy rátettem a többi hozzávalót, és elindítottam a smoothie programot, egy fantasztikus állagú (ez egy hígabb ital lett, mint azok a turmixok amiket készítettem eddig) koktélt kaptam. Egyébként a fedőn lévő felső nyílás pont arra jó, hogy ha higítani akarunk a koktélon, akkor ott könnyű beönteni még egy kis folyadékot. Szuper ez a Super Q…

Reggeli vitamin turmix (zöld smoothie program)

 • 3 narancs
 • 3 bio répa
 • 3 db 2 cm-es friss gyömbér
 • 3 alma (nekem piros volt itthon)
 • 3 dl tisztított víz

A szombati koktélozás után jöhetett vasárnap reggel a detox turmix. Az összes megmosott, megpucolt hozzávalót a Super Q-ba tettem, majd elindítottam a zöld smoothie programot. Akár manuális beállítást is használhattam volna, mert a géphez egy nagyon hasznos kis táblázat van, amibe leírják hogy melyik hozzávalóhoz melyik sebességet ajánlják, de jelen esetben inkább az automata gombot nyomtam meg.  

A smoothie-t utána kancsóstól a hűtőbe tettem egy negyed órára. Nagyon jól esett a savanykás, frissítő ital. 

Összefoglalva: tényleg szuper a Super Q. A kategória mercedese. Ha felmerül a kérdés benned, milyen turmixgépet vegyek?, és a legjobbat keresed, és hajlandó is vagy rá áldozni, ne habozz. Ez a készülék 15 év múlva is készülék lesz. Minket lenyűgözött, ahogy a gyártó összes többi készüléke eddig (barbacue, teafőző).  Még több információt itt találtok a készülékről.

Én pedig folyamatosan használom a Super Q-t, máris egy csomó ötlet van a fejemben, amit a következő hetekben, vagy ha szezonja lesz, kipróbálok:

 • Sárgabarack-kakukkfű smoothie
 • Málnás-bazsalikomos smoothie
 • Fokhagyma krémleves
 • Sütőtök krémleves
 • Cukkini krémleves
 • Burgonya krémleves
 • Citrom, dinnye és málna sorbet 
 • Nyári jeges koktélok minden mennyiségben 
 • Vadas mártás
 • Meggymártás
 • Magvajak és mártogatósok, de ebben a témában még jobban el kell merülnöm. A kedv azonban megjött hozzá. 

UI – Csabának már szóltam, hogy szeretnék a géphez egy vákuum fejet is. Ha megjön, beszámolok arról is. 

Sok szeretettel:

A Péklány

Mitől igazán “Super” egy turmixgép?” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s