Kenyereim · Receptjeim

Adventi kovászos kenyér

Minden évben bajban vagyok azzal, hogy milyen kenyér kerüljön a karácsonyi asztalra. Az ünnep napjain délben és este meleg vacsorát eszünk, de a reggelihez mindig is vágytam valami különleges kovászos kenyérre (a sok édesség miatt nem szoktunk kalácsot reggelizni). És valahogy, végre idén, minden erőlködés nélkül kipattant a fejemből a megfelelő összetevők listája. Illatos rozmaring a kertből, csodálatos rubin színű vörös áfonya, pirított pekándió és egy kis mák. Na és persze különleges vágás, mely passzol az ünnepi asztalhoz.

Dagasztáshoz, tésztakészítéshez és daráláshoz mindig az Ankarsrum Assistent gépet használom. Ma indult a karácsonyi akció, minden ilyen dagasztógép vásárlás mellé Péklány könyvet adnak ajándékba ezen az oldalon. A könyvemben nagyon sok kovászos kenyér receptet és a hozzájuk kapcsolódó sütési praktikákat és QR kóddal leolvasható videókat találtok (formázás, vágás, fonás, stb.).

Miután a kovászos kenyér napokig eláll, és általában hűtős technológiával dolgozom, most pont kapóra jön, hogy 24-én reggel “csak” ki kell sütni a kenyeret. Így is van épp elég főznivalóm. Tehát a kovászt 23-án korán reggel megetetem, majd ugyanezen nap estéjén bedagasztom a tésztát (12 órával a kovászetetés után), forgatom 2,5 órán át, majd megy a hűtőbe éjszakára. Reggel pedig felkészülök a napra, bemelegítem a sütőt és megsütöm a kenyeret.

Recept egy 1 kg-os kenyérhez

(általában 600 g-os kenyereket sütök, de mivel az ünnepek alatt nem állok neki kétszer sütni, így most eleve egy nagyobbat készítek)

Kovász hozzávalói:

  • 50 g anyakovász
  • 100 g liszt (50 g teljes kiőrlésű rozs, 50 g BL80)
  • 100 g langyos víz

Tészta hozzávalói:

  • 550 g BL80-as kenyérliszt
  • 465 g langyos víz
  • 100 g kovász
  • 15 g só
  • 60 g pirított pekándió
  • 50 g aszalt áfonya
  • 2, nagy szál szál friss rozmaring
  • egész szemes mák, amibe a kenyeret forgatom

Elkészítés:

  1. Kovász etetés:

A kovászt reggel feletetem. A korábbi anyakovászomból kiveszek 50 g-ot, majd hozzámérem a liszteket és a vizet. Egész nap a konyhába hagyom. Miután nálunk nap közben viszonylag hideg van (19-20 fok), egy picit bekapcsolom a sütőt 50 fokra, majd kikapcsolom és a langyos légtérbe hagyom a kovászt egész nap. Így garantáltan jól fejlődik.

2. Tészta dagasztás:

12 órával később az összes hozzávalót bemérem az Ankarsrum Assistent dagasztótáljába. A rozmaringot természetesen a szárról leszedem, apróra vágom, a pekándiót egy pár percre egy kis vajon egy serpenyőbe teszem és megpirítom. A dagasztógépbe a fém kart teszem, majd elindítom 2-es fokozaton, és így megy egy 2-3 percet, majd felveszem a sebességet 5-ös fokozatra és további 6-7 percig járatom. Szép fényes, sima tésztát kapok.

3. Pihentetés, forgatások:

Miután biztosra kell mennem, a tészta pihentetése ismét majd langyos légtérbe történik, megint bemelegítem tehát a sütőt egy picit. A tésztát átteszem egy edénybe, amit lefedek konyharuhával és a sütőbe teszem. Fél óránként áthajtogatom, összesen 5x, tehát 2,5 órán át.

4. Formázás:

A kovászos tésztát kicsit lisztes munkalapon cipóra formázom kétszer (ezt a könyvemben szépen leírom és a hozzá tartozó QR kóddal leolvasható videón be is mutatom), majd a második után mákba forgatom és így teszem el konyharuhával kibélelt szakajtóba a hűtőbe. Fontos, hogy a tészta teteje is le legyen lefedve konyharuhával. Itt hagyom másnap reggelig (kb. 10-12 órán át).

5. Sütés:

Reggel bekapcsolom a sütőt 250 fokra. Amikor felfűtött, a forró, sütőpapírral letakart és lelisztezett tepsire fordítom a szakajtóból a tésztát, vágásokkal díszítem, majd beteszem a sütőbe. Nekem gőzös sütőm van, így beállítom hogy az elején adjon neki egy nagy löketet, majd 20 perc után leveszem a hőfokot 230 fokra és így sütöm tovább, összesen 42 percet. Akinek nincs gőzös sütője, érdemes beszereznie egy kenyérsütőedényt, vagy vaslábast, mert abban szebben nyílik a kenyér.

Remélem, ez a csodálatos kenyér ékes és finom dísze lesz az ünnepi asztalnak. Ha van időtök, próbáljátok ki karácsony előtt a receptet, hogy élesben biztosan menjen.

Áldott Adventi időszakot, boldog készülődést kívánok!

Sok szeretettel:

A Péklány

Adventi kovászos kenyér” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólás