Hogyan sütök

Eszközeim és elveim

Mielőtt közzéteszem a listát az eszközökről amiket a sütéshez használok, fontos tudni, hogy a következő alapelveim vannak a sütésben:

 • minden kenyérhez frissen őrölt bio lisztet használok, melyet magam őrlök egy kis Salzburgi gránitköves malomban ( a malomról egy későbbi bejegyzésben megosztom majd a tapasztalataimat)
 • előnyben részesítem az ősi gabonákat (tönköly, alakor), melyek gyógyító hatásúak
 • “bolti” lisztből főleg bio-t és a megbízható, adalékanyagokat nem használó malmok lisztjeit használom
 • előnyben részesítem a tradícionális módszereket, vagyis a lassú érésű saját kovászt vagy morzsoltkát (szárított kovász), de van egy pár “kedvenc” élesztős receptem is
 • nem használok műanyag eszközöket és edényeket, a kenyereimet nád szakajtóban kelesztem
 • nem használok adalékanyagokat
 • próbálom a kenyereket pirított olajos magokkal, növényi olajokkal, joghurttal és saját aszalványokkal dúsítani, hogy még finomabbak és egészségesebbek legyenek. Az aszalványokat és a joghurtot is magam készítem egy speciális aszalógépben.

Véleményem szerint az otthon sütött teljes kiőrlésű kenyér és pékáru kifejezetten egészséges. Nem csak fizikai, hanem spirituális, akár gyógyító táplálék is lehet, csak ismerni kell a helyes elkészítés módját.

péklány kovászos2

A kenyérsütést, ameddig nem iratkoztam be a suliba, kizárólag könyvekből és internetes fórumokról tanultam. Rengeteg külföldi videót néztem, ahonnan próbáltam ellesni a helyes mozdulatokat. Szerintem mostmár egész jól megy. Illetve nagyon sokat számított az a pár mesterpéknél eltöltött alkalom, ahol kiváló fogásokat és trükköket tanultam.

És akkor nézzük a kenyérsütés eszközeit á la Péklány:

 • házimalom: miután nekem fontos, hogy ne fehér bolti lisztet használjak, ezért én beszereztem az otthoni malmok egyik legjobb minőségű készülékét, egy MT-5 ös Salzburgi malmot.
 • nagy teljesítményű dagasztógép: én ajándékba kaptam a férjemtől a számomra lehető legjobb dagasztógépet, az Ankarsum Assistent Originalt. A gép motorja erős, akár 4-5 kg tészát is bedagaszt. Különböző dagasztó karok vannak hozzá és a legjobb, hogy a speciális működési elvének köszönhetően nem “mászik” fel a tészta a dagasztó karra.
 • bio gabonák: kézenfekvő volt, hogy ezt ugyanonnan vásárolom, ahonnan a malmot vettem. A Natur Projekt bio gabonái mind hazai gabonák.
 • sziták
 • nyújtófa fából
 • nyújtódeszka fából. Ezt nem mindig használom, ugyanis mostanában egyre gyakrabban gyúrok a konyhapulton, ugyanis akkor nem vagyok lekorlátozva hely szempontjából. Elvégre a pékségben sem deszkán dolgoznak.
 • keverőtálak és kovász érlelő dobozok
 • szakajtók – én csak természetes, nádból készült „csíkos” tálakat használok különböző formákban és méretekben
 • digitális mérleg – sokáig egy régi ikeás manuális mérleggel dolgoztam, de sajnos most a pontos mérés miatt rákényszerültem egy digitális változatra
 • konyharuhák – én nem szeretem folpakkal vagy műanyag zacskóval letakarni a kelő tésztámat, ezért mindig konyharuhával takarom le
 • befőttesüveg (kovászoláshoz)
 • kis mérőkanalak
 • spriccelő, amivel párásítani tudom a sütőt
 • kovász keverő – egy eredeti „Dutch whisk” nevű ketyeréről van szó. Több oldalon olvastam, hogy ennek segítségével sokkal jobban lehet a kovászt elkeverni (vadkovászt, majd az előtésztát is, ezen fogalmakat később tisztázzuk) és nem pontosan értem, hogy miért de tényleg igaz. Ezt az amazonról rendeltem.
 • maghőmérő – ez azért fontos, hogy amikor kiveszem a sütőből a kenyeret vagy kalácsot, rögtön megmérem hogy mennyi a maghő. Kenyérnél 99 fok az ideális hő, kalácsnál 92 fok.
 • egy szép deszka a fotózásokhoz – ha már szép kenyereket süt az ember, készüljenek róla szép fotók
 • egy füzet, amibe felírom hogy mit sütöttem, mik a tapasztalatok és milyen a végeredmény.

Eddigi egész életemben azt vallottam, hogy az ételen és az alapanyagokon, illetve a hozzá szükséges eszközökön nem szabad spórolni. Ezért mindenből a legjobbat vettem meg, ha nem volt rá pénzem, inkább vártam még egy kis időt, de nem adtam lejjebb. És úgy tűnik hogy megtérülnek ezek a befektetések: nem költünk gyógyszerre és orvosra, ugyanis a megfelelő táplálkozással a szervezetünk egyensúlyban van.

Sok szeretettel,

a Péklány

Idő közben megjelent Péklány lettem című könyvem, melyben részletesen kitérek az egyes eszközök használatára, és pár jótanácsot it megosztok a vásárlásra vonatkozóan. A könyvben bemutatásra kerül a kovásznevelés, a kovászok fajtái, jellemzői, és persze sok kovászos receptet is megosztok benne veletek (kovászos pizza, kovászos kenyerek, kovászos piték, kovászos bobajka, kovászos galette, stb.). A könyvről itt találsz bővebb információt: www.peklanylettem.hu

Mockups Design
A könyv megrendelhető a www.peklanylettem.hu oldalon. 

 

Eszközeim és elveim” bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. Szia Péklány! 🙂
  Évek óta sütök szinte ugyanígy, leszámítva, hogy én nem mérek. A szakajtókkal viszont gondban vagyok. Nem találok megfelelő méretűt vagy árút. Meg tudnád mondani, hogy honnan szerzed be a tieidet? Előre is köszönöm!
  Dia

  Kedvelés

 2. Kedves Péklány!

  Lehet hülye kérdés, de sikerült beszereznem egy kovász keverőt, viszont én a kovászt befőttes üvegben etetem/tárolom, aminek a száján nem fér be a keverő. Te hogyan használod? Más edényben készíted a kovászt? Vagy etetéshez kiveszed, majd visszarakod?

  Köszönöm előre is,
  Eszter

  Kedvelés

  1. Kedves Eszter! Én a keverőt nem anya kovász keveréshez használtam, hanem kovászos előtésztához (ami 12 órát áll és utána azt adjuk a vízhez, liszthez, sóhoz), ami már nagyobb mennyiség általában és azt mindig az Ankarsrum dagasztó táljában kevertem a kovász keverővel és lezártam a fedővel 🙂 Inkább erre való, nem anya kovász keveréshez 🙂

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s