Hogyan sütök · Kenyereim

A legnagyobb szülinapi meglepetés: a tökéletes dagasztógép!

Sokan tudjátok, hogy már nagyon rég óta szerettem volna egy dagasztógépet, mert az elmúlt években bizony mindent kézzel dagasztottam. Sokáig bújtuk az internetes teszteket (főleg a férjem), én pedig olvastam a kenyérsütő fórumokat, mígnem több körben úgy döntöttünk hogy nem veszünk olyan gépet, ami 220-300 000 Ft és még nem is felel meg azoknak az igényeknek, amire használnánk. Nevezetesen az összes “nagy” márka gépje kis motorteljesítménnyel rendelkezik és mindenki arra panaszkodik, hogy a tészta a dagasztó karra felragad. Így szépen lassan “megkopott” közöttünk ez a téma és én maradtam a kézi dagasztásnál és hajtogatásnál. DSC06421.JPGAztán jött a szülinapom, amikor is a becsomagolt ajándékok között észrevettem egy hatalmas dobozt. Rögtön tudtam, hogy ez nem lehet más, mint egy dagasztógép. Nyugodt voltam (egyrészt mert már megkaptam a piros Emile Henry sütőedényt amire álmomban sem gondoltam volna), másrészt pedig mert tudtam, ha már dagasztógépet vett az én uram, akkor mégis talált valami olyat, amivel biztos elégedett leszek. Hát így is történt.

A kimondhatatlan nevű dagasztógép: ANKARSRUM Assistent Original

A doboz bizony nem Kitchen Aidet és nem is Bosch-t rejtett. Hanem egy teljesen ismeretlen márkájú gépet, nevezetesen az ANKARSRUM Assistent Original-t.

Mi minden ajándékozáskor hosszasan mesélünk egymásnak arról, hogy miért arra a dologra esett a választásunk, hogyan jártunk utána, miért fontos és miért ez a legjobb ajándék idén. Nos ezt most sem történt másképp, férjem elkezdte mesélni, hogy miért esett erre az eddig fel nem fedezett márkára és készülékre a választása – mely ettől a héttől kezdve kapható a Natur Projekt webshopjában. Egyrészt, mert ez a készülék nagyon különlegesen működik: nem a dagasztókar mozog és dagasztja a tésztát mint az összes többi márka esetében, hanem itt a tál forog körbe, a dagasztókar vagy a csavaros fej (merthogy kétféle fejjel lehet dagasztani) állandó helyben van. És a legjobb, hogy van egy spatula is a tálban, ami leszedi a tál szélére ragadt tésztát. Így nem ragad rá a dagasztókarra a tészta, nem kell megállítani és leszedni róla menet közben! Ez már önmagában szuper, és ami még lenyűgöző, hogy a motornak 800 watt a teljesítménye (a 2018-as fejlesztés óta 1500 Watt!), és akár 5 kg tésztát is meg tudok benne dagasztani.

A géphez rengeteg kütyüt adtak: a dagasztó tálra egy nagy fedőt ami mérőtálként is használható, egy hagyományos dagasztókart és egy csavaros dagasztó fejet, egy habverő fejet és egy átlátszó tálat, egy spatulát amit a géphez kell csatlakoztatni és egy másikat, ami egy hagyományos spatula.

Első nem kézzel dagasztott kovászos kenyerem: Király lisztből készült diós-mazsolás kenyérIMG_5276.JPG

Ki is próbáltam azonnal a készüléket, egy kovászos fehér kenyeret sütöttem Király lisztből, mazsolával és pirított dióval. Úgy döntöttem, hogy először a hagyományos dagasztó kart fogom használni. A kézi dagasztáshoz képest több vizet tettem a tésztához, hiszen a gépre nem ragad úgy a nedves tészta mint a kezemhez, így a kenyér meglepően szellős lett – talán túlságosan is.

Hozzávalók:

 • 500 g fehér Király liszt
 • 375 g víz
 • 22 dkg kovász
 • 2 teáskanál só
 • 40 dkg olajon pirított dió
 • egy marék arany mazsola

Elkészítés:

A gép táljába tettem a lisztet és a vizet és összekevertem őket a géppel, majd fél óráig pihentettem (autolízis). Rendesen, lelkiismeret furdalásom volt, hogy ezt nem kézzel csinálom! Lehet, hogy vicces, de olyan érzés volt, mintha megcsaltam volna a kenyeremet… Ami szintén nagyon praktikus ebben a gépben, hogy a dagasztókart és a spatulát egy lyukba kell belenyomni, és egy benyúló karral lehet a fejet fixálni. Így amikor pihentetem a tésztát, egyszerűen csak kiveszem ezt a két alkatrészt belőle és letakarom a tállal. Emiatt tisztítani is nagyon könnyű a gép alkatrészeit!

Fél óra után a dagasztó tálba tettem a sót, a kovászt, a pirított diót és a mazsolát, majd 2 percig dagasztottam. Azért ilyen kevés ideig, mert úgy éreztem, hogy máris kész a tészta.

Ezután a tésztát félóránként hajtogattam, összesen négyszer. A hajtogatás arra való, hogy a tészta szerkezete rugalmasabb legyen. Minden hajtogatásnál érezni lehet, hogy az egyre nyúlósabb, egyre jobban “egyben van”. A hajtogatást a következő képpen kell csinálni:

 • A tál egyik oldalán a tészta alá nyúlok, megfogom és a vele szemben lévő irányba hajtom
 • Elforgatom a tálat 45 fokkal, majd újra elvégzem ezt a mozdulatot
 • Ezt még kétszer megismételem, mindig 45 fokkal elforgatva a tálat.
 • Ezt az egész folyamatot ismételem 30 percenként, összesen 4x.

A negyedik hajtogatás után a tésztát megformáztam, kelesztő tálba tettem, pulton kelesztettem 2 órát, majd megsütöttem a szokásos hőmérsékleten (250 fok 20 perc, 230 fok 25 perc). Kicsit sok vizet használtam a tésztához, ezért az – amatőr módon- beleragadt a kelesztő tálba, de szerencsére az Emil Henry tál ezt a hibát kijavította. Ez annyit jelent, hogy a tálba egy beszakadt tetejű lepény kenyeret tettem, és az egész emberi kinézetű lett a sütés végére, ugyanis kiegyenesedett a teteje és a körülményekhez képest nem is lett annyira lapos.

A készülék minden eleme fémből és acélból van (leszámítva a műanyag fedőt), és ami tudjátok, nekem fontos: nem Kínában gyártják hanem Svédországban. A cégről azt kell tudni, hogy nagy tradíciókkal, közel 80 év tapasztalatával gyártja ugyanezt ezt a készüléket. A mostani gépek alkatrészei és kiegészítői jók a régiekhez és fordítva. A 75 éves jubileum alkalmából kiadtak egy szürke színű verziót, na én ezt kaptam. Egyébként a szivárvány minden színében meg lehet vásárolni a dagasztógépet, és rengeteg kiegészítővel lehet használni. A használatiban láttam tésztakészítő tárcsát, tésztanyújtót,  húsdarálót, citrus prést, turmixot és sütemény nyomó formát.

Nyilván rengeteget fogok még kísérletezni a dagasztási időkkel és sebességekkel meg a víz mennyiséggel, de az első sütéssel összességében elégedett vagyok. Nem is olyan nagy baj, hogy megint egy évvel öregebb lettem 😉

Idő közben megjelent Péklány lettem című könyvem, melyben részletesen kitérek az egyes eszközök használatára, és melyben a recepteket az Ankarsum Assistent dagasztógépre dolgoztam ki. A recepteknél részletesen jelölöm a dagasztási fokozatokat és időket.

A könyvben bemutatásra kerül a kovásznevelés, a kovászok fajtái, jellemzői, és persze sok kovászos receptet is megosztok benne veletek (kovászos pizza, kovászos kenyerek, kovászos piték, kovászos bobajka, kovászos galette, stb.). A könyvről itt találsz bővebb információt: www.peklanylettem.hu

Mockups Design
A könyv megrendelhető a www.peklanylettem.hu oldalon.

A legnagyobb szülinapi meglepetés: a tökéletes dagasztógép!” bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. Tetszik a blogod! Ugyan én sose leszek már péklány, legfeljebb péknagymama. Remélem, sok örömöd van a gépben a születésnapod óta, mert még nézni is gyönyörűség, ahogy forog 🙂
  Ez az autolízis megragadta a fantáziámat, azt hiszem, ezt simán kipróbálom legközelebb. Sok könyvet, cikket olvastam már a (házi) kenyérsütésről, húsz éve sütök több-kevesebb folyamatossággal, de a liszt “áztatását” a vízben még nem említette egyik sem. Mivel én kizárólag teljes kiőrlésű lisztből sütök majdnem egy éve, talán ez az eljárás segíthet abban, hogy a kenyér kicsit könnyebb legyen, szebben keljen.
  Mondjuk én mérni sem szoktam, vasárnap elővettem egy receptet és a férjem rendesen csodálkozott, hogy mérleget használok hozzá (amit úgy kellett előásni a rápakolt cuccok alól) 🙂

  Kedvelés

 2. Kedves Tulipán19 🙂 Köszönöm a leveled. Az autolízis tényleg segít, szellősebb lesz a kenyér és a kovász jobban tud dolgozni amíg nincs benne a só. A teljes kiőrlésű lisztet őröld, vagy készen vásárolod?

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s