Balatonfüred · Finomságaim · Receptjeim

Végre ibolyaszezon

A mandulafák már egy hete teljes pompájukban virágoznak, a krókuszokkal és a nárciszokkal együtt. Ennél már csak akkor dobban nagyot a szívem, amikor a lágy tavaszi szellő ibolya illatot hoz és a fű lila takaróvá változik. Kiskorom óta rajongok az ibolyáért. Régen otthon erre a célra külön volt a Nagyitól egy ici-pici, cirádás szélű Herendi viktória mintás vázánk, amit semmi másra nem használtunk. Sajnos a váza, mire felnőttem eltört, pedig nagyon szerettem volna, hogy Annussal mi is abba szedjük ezt a lila kis csokrokat, és hogy egyszer majd ő is ugyanezt tegye anyukaként. És hiába jártuk végig a környék összes antik piacát az évek alatt, pont olyat nem találtam. Így hát be kellett érnem egy hasonló, sokkal nagyobb hasú darabbal. (De nem adom fel, hátha egyszer rábukkanok az eredeti egy tökéletes hasonmására.)

Pár éve nemcsak gyönyörködöm a virág illatában és színében, de szörpöt is készítek belőle, ibolyás cukrot is készítek, és kandírozom is a virágot.

Ibolya szörp – ahogy én készítem:

Hozzávalók:

  • 200 g ibolyavirág, szár nélkül
  • 450 g víz
  • 350 g kristálycukor
  • 1 egész bio citrom

A leszedett ibolyákat óvatosan átmostam. Próbáltam úgy szedni, hogy ne legyen rajta szár. Egy lábasban a vizet és a cukrot összeforraltam, aztán beletettem az ibolyákat. Amikor 40 fok alá hűlt a főzet, beletettem a 4 karika citromot és a maradék citrom levét belenyomtam. Mikor teljesen kihűlt, lábasostól a hűtőbe tettem. Másnap leszűrtem és üvegbe tettem.

Ibolyás cukor:

Hozzávalók:

  • 150 g cukor
  • 50 g ibolya

Az ibolyás cukorhoz próbálok olyan helyről szedni ibolyát, ami biztosan nem szennyezett, ugyanis nem jó megmosott virágokat használni (mosás nélkül is a virág nedvessége kissé eláztatja a cukrot, nem jó, ha ezt még fokozzuk vízzel). Rétegekben elhelyezem egy kis üvegben a cukrot és a virágot, lezárom, és naponta átrázogatom/átkeverem. Kb. 2-3 hét szükséges, hogy a cukor átvegye az ibolya illatát és teljesen kiszáradjon – legalábbis nálunk itt a Balatonnál a párás levegő miatt ennyi kell. Minél tovább van benne, annál erősebb lesz az illat, viszont az ibolya színe az idő előrehaladtával halványul – szürkül. Én ehhez mindig a legsötétebb virágokat használom. 2-3 hét elteltével átdarálom egy picit a cukrot, de nem teljesen finom szemcséjűre.

Ibolyás cukor, forgatás előtt, pár naposan

Kandírozott ibolya:

  • 1 tojás fehérje
  • 3 evőkanál porcukor/kristálycukor
  • 50 g ibolya

A tojásfehérjét egy bögrébe teszem, a virágokat a száruknál tartva belemártom, majd utána egyből a porcukorba forgatom. Elég idő igényes a feladat… ezután egyesével letesszük egy tányérra úgy, hogy ne érjenek össze, majd 1-2 napig szárítjuk. Akár egészben, akár részben összetörve gyönyörű dekoráció tortákra, péksütikre.

Ibolyázzatok sokat!

Sok szeretettel: a Péklány

Végre ibolyaszezon” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Hozzászólás