Édes tészták, kekszek · Eszközeim · Finomságaim · Receptjeim

Kovászos kalács Madre kovásszal

A mostani hétvége eseménydúsan telt annak ellenére, hogy a szombati rossz idő átírta a terveinket. Eredetileg mindkét napot azzal töltöttük volna, hogy a magaságyásokat felállítjuk, lefestjük, feltöltjük és amit már lehet, elvetünk bele. De a szombati hideg és szemerkélő eső miatt másképp alakult minden. A felszabaduló időmben készítettem egy madre kovászt, és mennyei kalácsot sütöttem belőle, és ezzel párhuzamosan kipróbáltam az új konyhai komposztálónkat.

Madre kovász készítése:

8 órával sütés előtt a következőket kevertem össze egy műanyag edényben:

  • 200 g BL55-ös liszt (celldömölkit használok, ha valaki szeretné kipróbálni, a pékségünkben 1 kg-os kiszerelésben meg tudja vásárolni)
  • 150 g víz
  • 50 g kristálycukor
  • 50 g anyakovász, fehér

Érdemes nagy edényt használni, mert a madre 3x-osára duzzad. A Péklány lettem könyvben részletesen írok a kovászok közötti különbségről (fehér, rozs, félbarna, madre), nevelésükről és átetetésükről. Most a félbarna kovászomat etettem át először fehérre (2 etetés) és utána abból csináltam madre-t a fentiek alapján).

Reggelre így nézett ki:

Tészta:

Hozzávalók:

  • 300 g BL55
  • 175 g tej
  • 200 g madre kovász
  • 50 g kristálycukor
  • 40 g vaj
  • 1 tojás (+1 a kenéshez)
  • 5 g só

Elkészítés:

Az Ankarsrum dagasztótáljába belemértem a tészta hozzávalóit. A sót és a vajat nem tettem bele. A lágy tésztához való fém karral kezdtem dagasztani kettes fokozaton a tésztát, majd körülbelül az 5. percnél beletettem a sót és 4-es erősségre váltottam, majd a 8. percnél a teljesen lágy, szobahőmérsékletű vajat tettem bele. Összesen 12-13 percet dagasztottam. Selymes, szép, homogén tésztát kaptam.

AKCIÓ! Ha most megrendeled a Natur Projekt oldalán az Ankarsrum Assistent dagasztó-, és konyhai multifunkcionális robotgépet, ajándék Péklány könyvet adnak hozzá!

Tudjátok, hogy 5 éve használom az Ankarsrumot itthon és a pékségben egyaránt, és azóta is úgy gondolom, hogy a legjobb döntés volt, és semmire nem cserélném le – ezért szívesen ajánlom mindig, ha kérdezitek hogy milyen gépet érdemes venni. Lágy kovászos tésztákat és keményebb élesztős tésztákat dagasztok vele, de jó kevert tésztához, fánkhoz, mézeskalácshoz és macaronhoz is. Ezen kívül sajtot reszelek vele, diót- és mákot darálok, zöldséget aprítok, habot verek. A hurka töltést még nem próbáltam, de elvileg a húsdaráló fejhez ilyen kiegészítőt is lehet hozzá vásárolni.

A tésztát félre tettem, és 3 órán át letakarva hagytam érni. Három óra elteltével a tésztát mérleg segítségével három egyenlő részre osztottam. Az egyes részeket hengerré formáltam, mivel ez kovászos tészta, ugyanazt a technikát alkalmaztam a formázásra, mint amit a gubarúdnál bemutatok a könyvemben szereplő videón. Óvatosan összefontam a szálakat, és egy sütőpapírral kibélelt tepsire langyos helyre tettem kelni kb. 1 órára. Közben előmelegítettem a sütőt és a kalács tetején lekentem tojással. 190 fokon 35 percet sütöttem alsó-felső fűtéssel.

Amíg a tészta érett, közben kipróbáltam az új konyhai komposztálónkat, melynek két fő funkciója van:

  • a konyhai hulladék térfogatának jelentős, akár 80%-os csökkentése
  • eco-chips marad a hulladékból, amit ki lehet szórni a kertbe komposztként.

Ahhoz, hogy a komposztot a kertbe szét lehessen szórni, nem lehet bármilyen zöldség vagy gyümölcs csumát-héjat-maradékot beletenni: végül is ugyanaz a szabály, mint a hagyományos komposztnál, tehát déli gyümölcs, citrus és banán nem mehet bele. De mehet bele konyhazöldség szár, héj, maradék, zacc, csont, tojáshéj, száraz pékáru, valójában minden ami szerves.

Első használatnál az egész készüléket – ami nem nagyobb mint egy kenyérsütő gép – a konyhapulton hagytam, mert kiváncsi voltam mit hogyan csinál. De mivel nem lehet belelátni, azt fogom tenni, amit a használati utasítás is javasol: a készülék megy egy keveset használt helyiségbe (amúgy nem hangos, csak már nincs helyem a konyhában), és a komposztáló vödör, aminek brutális, szénszűrős, minden szagot elnyelő fedeléllel marad a konyhában a kuka mellett, és ott gyűjtöm a szerves hulladékot, és amikor esedékes, viszem a gépbe, ami aztán kb. 6 óra alatt szépen halkan elkészíti a komposztot. A gép keveset fogyaszt, 1 komposztálás 0.8 kw energiát használ el.

A működéselve az, hogy először kiszárítja, majd darálja, végül lehűti a szemetet automata módon. Nagyon elégedett voltam: gyönyörű színű, alacsony térfogatú komposztom lett 6 óra alatt. Ezt, mivel pont egy friss gyümölcslé készítés utáni szerves szemetet tettem bele, nem szórtuk a kertbe, de örömmel konstatáltam, hogy a kukában alig foglal helyet. A következő komposzt már megy a kiskertbe!

Akit jobban érdekel a készülék, itt tud utána olvasni.

Sok szeretettel:

a Péklány

Kovászos kalács Madre kovásszal” bejegyzéshez 16 hozzászólás

  1. Szia. Komposztálásnál írod, hogy citrusfèle narancs citrom banán ugye dèligyümölcs nem mehet bele. Gèpedben mègis narancs hèja van. Az mehet bele? Talán akkor a citrom hèja is? Banánè? Köszönöm szépen a választ.

    Kedvelés

  2. Köszönöm szépen a választ. Tehát akkor a leírásod alapján, betartva a továbbiakban. A kalácsnál a kovászban lehet a cukor helyett mèz? A tèsztában pedig xilit? Köszönöm szépen.

    Kedvelés

      1. Köszönöm szépen a válaszodat. Megsütöttem 600gr királybúza 100-as lisztből. GM dièta után, mellett tèrtünk át erre a lisztre miután nálad olvastam róla. Azóta kovásszal sütök. Kenyeret is. Tehát ezzel a liszt mennyisèggel a te kovász mennyisègedet teljesen felhasználtam mivel láttam, hogy csak a fele kell a recepthez. Csodálatos lett. De a folyadèkot kissè megtoltam a lisztem miatt ám kicsit túl toltam 380ml ment össz, de lisztel korrigáltam. Citromhèl ès 1 vaníliás cukor ment bele mèg ja ès 150gr margarin. Tegnap este lett kèsz mára alig maradt belőle. Ès külön áldás, hogy nem kellett hajtogatni. Előző faxnisan kèszült. Nem lett jobb mint ez. Mindkettő finom csoda, maradok ennèl a módszernèl. Köszönöm szépen. Szèp tavaszt kívánok.

        Kedvelés

      2. Nagyon örülök kedves Gabi 🙂 GM diéta után próbálkozz és akár maradj is az alakorlisztnél. Fantasztikus tulajdonságai mellett ebben van a “legkevesebb” glutén, és a kovász azt is szépen előkészíti neked. Nem terheli az emésztőrendszert. Igaz, ragacsos, kicsit nehezebb a tészta kezelés, de érdemes kipróbálni.

        Kedvelés

    1. szia, hú, nekem nagyon ragadt és lágy lett a tésztám, alig bírtam formázni. Ez a liszt miatt lehet? ilyenkor mit kell tenni még több lisztet adagolni a gyúrásnál? Sütés közben kissé elvesztette a formáját nekem így a tészta (bár az nem nagyon nagy baj mert a fonásom még úgy sem tökéletes…:-) ) és oldalt megrepedt. Elnézést azt nem írtam hogy a kislányom miatt kihagytam a tojásfehérjét és kettő tojássárgát tettem a tésztába helyette.

      Kedvelés

  3. Atyagatya!!!! Megsütöttem és ISTENI!!! 🙂 Köszönöm a receptet, soha többé nem sütök élesztős kalácsot! Ez rettenetesen finom! 🙂 Remélem holnapra is marad a frissessége! 🙂

    Kedvelés

  4. Most készítem, de véletlenül kihagytam a tojást. Az nagy baj? A tészta kicsit lágyabb, mint ahogy korábban is írták, de nagyon tetszik így.

    Kedvelés

Hozzászólás